Eskymo řezy
Eskymo řezy jsou jeden z klasických zákusků mého dětství. Tmavý vláčný piškot, na něm kokosový krém a pocákaný čokoládou, to prostě musí chutnat každému :-)
Na tmavý piškot
  • 2 hrnky hladké mouky (hrnek 250 ml)
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 vejce
  • špetka soli
  • 1 hrnek mléka
  • 1/2 hrnku oleje
  • 3 lžíce kakaa
Bílý krém
  • 2 kokosové pudinky v prášku
  • 2 hrnky mléka
  • 3 - 4 lžíce cukru krupice
  • 1/2 kostky másla
  • 1 zakysaná smetana
Na dokončení
  • 50 g čokolády (tmavé nebo na vaření)
  • 1 lžička ztuženého tuku Iva (či másla)
Postup
  • Nejprve si připravíme těsto na tmavý piškot.
  • Rozdělíme si vajíčka na žloutky a bílky, bílky vyšleháme se špetkou soli na sníh.
  • Žloutky vyšleháme s cukry a přidáme ostatní ingredience, které opět všechny prošleháme dohromady.
  • Nakonec jen lehce vmícháme sníh z bílků.
  • Těsto nalijeme na střední plech (cca 25x36 cm) vyložený pečicím papírem a pečeme cca 20 minut na 180 °C. Necháme vychladnout.
  • Nyní si připravíme krém.
  • Mléko nalijeme do kastrůlku, přisypeme pudinky a cukr a začneme zahřívat. Uvaříme tak hustý pudink, který necháme probublat. Jakmile zhoustne, je hotovo.
  • Uvařený pudink necháme zchladnout do vlažné teploty, nesmí být příliš teplý.
  • Přidáme k němu změklé máslo a zakysanou smetanu a vše prošleháme dohromady. Pokud by se nám stalo, že nám krém zhrudkovatí, měli jsme příliš horký pudink. V takovém případě necháme vzniklou hmotu ještě vychladnout a pak znova vyšleháme.
  • Krém rozetřeme na upečený piškot a pocákáme rozpuštěnou čokoládou s tukem.
  • Dobrou chuť! :-)

Všechny recepty na jednom místě.

Kategorie receptů

dezerty

hlavní chod

nápoje

snídaně

zavařeniny

pečivo

studená kuchyně