Sacher dort buď máte rádi nebo ne. Přiznám se, že já mám jiné favority, raději peču krémové dorty, ale mnoho lidí z mé rodiny sacher zbožňuje, a tak ho jednou za čas ráda udělám. On je totiž vážně ohromně jednoduchý! A tím, že se nemusí míchat krémy, tak i velice rychle připravený. :-)
Na těsto
160 g hořké čokolády
130 g másla pokojové teploty
50 g cukru moučka
6 vajec
100 g cukru krupice
130 g hladké mouky
Na dokončení a polevu
meruňková marmeláda
140 g cukru krupice
100 ml vody
100 g čokolády alespoň 60 %
na ozdobení šlehačka
Postup
Nejprve si připravíme korpus, který budeme péct ve formě velké cca 19 - 20 cm. Tu si můžeme vystříkat olejem a vysypat polohrubou moukou.
Vejce si rozdělíme na žloutky a bílky. Bílky dáme šlehat a jakmile se začnou dělat bublinky, postupně přisypáváme cukr krupice. Šleháme, dokud nám nevznikne pevný lesklý sníh.
Hořkou čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a necháme ji trošku vychladnout, aby nebyla horká.
Změklé máslo ušleháme s cukrem moučka do světla a pak zašleháme i rozpuštěnou čokoládu. Poté zašleháme i žloutky a mouku. Nakonec lehce vmícháme ušlehaný sníh.
Krásně jemné těsto vlijeme do připravené formy a pečeme na 170 C cca 45 - 50 minut.
Vytažený korpus necháme 20 minut zchladnout a pak teprve vyndáme z formy. Vychladlý pak jednou prokrojíme a pomažeme marmeládou. Dort pomažeme ze všech stran, boky i vršek. Necháme marmeládu chvíli "zaschnout" a mezitím si připravíme polevu.
Do malého kastrůlku nasypeme cukr krupici, nalijeme vodu a dáme vařit. Nemusíme míchat, jen necháme spolu probublávat cca 5 minut. Potom nasypeme nalámanou čokoládu a vymícháme do krásně hladké polevy. Tou polijeme celý dort. Je super si dort před poléváním položit na nějakou dortovou mřížku, přebytečná poleva steče dolů a dort je pěkně politý a hladký ze všech stran.
Dort dáme ztuhnout do lednice a můžeme servírovat spolu se šlehačkou.