Džuveč
Džuveč, červené nebo taky srbské rizoto, jak chcete. Každopádně patří mezi má nejoblíbenější jídla od té doby, kdy jsem na něj chodila na vejšce do menzy. Dokonce jsem si ho dávala tak často, že mi začaly kamarádky přezdívat "Džuveči" a tato přezdívka se mě drží dodnes! :-)
Ingredience
  • 500 g rýže
  • 500 g mletého masa (já dávám mix vepřové a hovězí)
  • 2 cibule
  • 5 ks bílých paprik (můžeme přidat i žlutou, červenou, pokud máme)
  • sladká paprika (koření)
  • 2 rajské protlaky
  • konzerva hrášku
  • konzerva kukuřice
  • česnek
  • sůl, pepř, cukr
Postup
  • Nejprve si dáme vařit rýži do hrnce do osolené vody a uvaříme ji tak, aby nebyla úplně měkká, protože ji pak budeme dopékat ještě v troubě.
  • Na pánev si nalijeme trošku oleje a vhodíme na kostičky nakrájenou cibuli a mleté maso. Osolíme, opepříme a opékáme, jakmile je maso opečené, vhodíme nakrájené papriky na nudličky.
  • Podlijeme trošku vodou, přiklopíme poklicí a necháme asi 15 minut vařit.
  • Po 15 minutách přidáme prolisovaný česnek dle chuti, já dávám 3 stroužky.
  • Zasypeme hodně mletou paprikou. Zamícháme.
  • Přidáme rajské protlaky, zamícháme a chvíli smažíme spolu, necháme probublat.
  • Nyní přidáme cukr a sůl, ochutnáme, doladíme.
  • Přisypeme hrášek a kukuřici, množství záleží také na nás, pokud by se nám zdála směs "suchá", můžeme přilít trošku vody.
  • Nyní přisypeme rýži, důkladně promícháme a dáme zapéct do trouby na 200 °C, dokud nebude rýže měkká (asi 20 minutek).
  • Podáváme posypané sýrem a třeba s kyselou okurkou.

Všechny recepty na jednom místě.

Kategorie receptů

dezerty

hlavní chod

nápoje

snídaně

zavařeniny

pečivo

studená kuchyně