Bramborové placky s jablky a mákem
Tyto placky jsou pro mě nostalgií, synonymem pro prázdniny strávené u babičky na vsi. Zároveň patří k mým nejoblíbenějším sladkým jídlům. Miluju staročeské recepty z levných surovin, jejich výsledkem je nebe v puse. A jsem obrovsky ráda, že zrovna tento recept mohu šířit dál. Tak je zkuste! :-)
Na placky
  • 5 středně velkých brambor
  • 1 vejce
  • půl lžičky kypřicího prášku
  • špetka soli
  • 130 g polohrubé mouky
Na dokončení
  • jablka, která rozvaříme (já měla letní menší cca 7 ks)
  • mák + moučkový cukr
  • rozpuštěné máslo
Postup
  • Brambory si uvaříme den předem ve slupce (stejně jako bychom je vařili například na bramborové knedlíky).
  • Druhý den je oloupeme a nastrouháme najemno.
  • Přidáme další ingredience a vypracujeme rukama těsto, ze kterého tvarujeme tenké placičky. Ty pak smažíme na oleji či sádle do zlatova (křupava :-).
  • Na placky navrstvíme rozvařená jablka (ta jsme oloupali a zbavili jadřinců, nakrájeli na malé kousky a dali do hrnce s troškou vody a podle kyselosti přidali cukr. Rozvařená jsou cca za 15 minut), posypeme mletým mákem smíchaným s moučkovým cukrem a polijeme máslem.
  • Dobrou chuť!

Všechny recepty na jednom místě.

Kategorie receptů

dezerty

hlavní chod

nápoje

snídaně

zavařeniny

pečivo

studená kuchyně