Tuto "žravou" buchtu dělá moje mamka snad odjakživa. Ani vlastně nevím, proč jí říkáme Vysočina. Možná proto, že právě na Vysočině žijeme, ale taky asi pro její kopcovitý vzhled. :-)
Na těsto
1 sáček vanilkového pudinku + mléko a cukr (dle návodu na sáčku)
4 vejce
špetka soli
200 g cukru moučka
100 ml oleje
100 ml mléka
100 g hladké mouky
100 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
Na potření
2 zakysané smetany
2 vanilkové cukry
dle chuti skořice, kakao, Granko...
Postup
Nejprve si uvaříme klasicky pudink z pytlíku dle návodu a necháme stranou.
Vejce si rozdělíme na žloutky a bílky.
Z bílků a špetky soli vyšleháme sníh.
Žloutky vyšleháme s moučkovým cukrem do pěny.
Ke žloutkům s cukrem přišleháme olej a mléko.
Poté přimícháme přidáme mouky s práškem do pečiva.
Nakonec do těsta jen lehce vmícháme sníh z bílků.
Těsto nyní nalijeme na střední plech (cca 25x35 cm).
Na takto nalité těsto nakapeme lžící hotový pudink sem tam a po celém povrchu.
Dáme péct na 180 °C do lehkého zhnědnutí, cca 30 minut.
Hotovou buchtu necháme mírně vychladnout, potřeme ji zakysanými smetanami, do kterých jsme zamíchali vanilkové cukry, a můžeme posypat dle chuti skořicí, kakaem či nechat jen tak :-)
Necháme zatuhnout a podáváme. Je výborná, "mokrá" a zmizí opravdu rychle.