Buchta Vysočina
Tuto "žravou" buchtu dělá moje mamka snad odjakživa. Ani vlastně nevím, proč jí říkáme Vysočina. Možná proto, že právě na Vysočině žijeme, ale taky asi pro její kopcovitý vzhled. :-)
Na těsto
  • 1 sáček vanilkového pudinku + mléko a cukr (dle návodu na sáčku)
  • 4 vejce
  • špetka soli
  • 200 g cukru moučka
  • 100 ml oleje
  • 100 ml mléka
  • 100 g hladké mouky
  • 100 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
Na potření
  • 2 zakysané smetany
  • 2 vanilkové cukry
  • dle chuti skořice, kakao, Granko...
Postup
  • Nejprve si uvaříme klasicky pudink z pytlíku dle návodu a necháme stranou.
  • Vejce si rozdělíme na žloutky a bílky.
  • Z bílků a špetky soli vyšleháme sníh.
  • Žloutky vyšleháme s moučkovým cukrem do pěny.
  • Ke žloutkům s cukrem přišleháme olej a mléko.
  • Poté přimícháme přidáme mouky s práškem do pečiva.
  • Nakonec do těsta jen lehce vmícháme sníh z bílků.
  • Těsto nyní nalijeme na střední plech (cca 25x35 cm).
  • Na takto nalité těsto nakapeme lžící hotový pudink sem tam a po celém povrchu.
  • Dáme péct na 180 °C do lehkého zhnědnutí, cca 30 minut.
  • Hotovou buchtu necháme mírně vychladnout, potřeme ji zakysanými smetanami, do kterých jsme zamíchali vanilkové cukry, a můžeme posypat dle chuti skořicí, kakaem či nechat jen tak :-)
  • Necháme zatuhnout a podáváme. Je výborná, "mokrá" a zmizí opravdu rychle.

Všechny recepty na jednom místě.

Kategorie receptů

dezerty

hlavní chod

nápoje

snídaně

zavařeniny

pečivo

studená kuchyně