Čerstvý křupavý chleba s máslem a posypaný solí, to miluju! A co teprve, když je doma upečený! Často peču chleba kváskový, ale mám ráda i tento z droždí, je jednodušší, na přípravu rychlejší a nemusíme mít doma vypěstovaný kvásek.
Na těsto
3 hrnky hladké mouky (jeden hrnek lze nahradit hladkou chlebovou nebo žitnou celozrnnou)
1 lžička soli
1 lžička kmínu
1/2 kostky droždí
1,5 hrnku vlažné vody
1 lžička octa
1/2 lžičky cukru
můžeme přidat i různá semínka, sekané ořechy,...
Těsto kyne 12 hodin!
Postup
Do mísy si dáme mouku, sůl, kmín a promícháme.
Přilijeme jeden hrnek vody spolu se lžičkou octa.
Přilijeme další 1/2 hrnek vody, kde jsme rozmíchali droždí s cukrem.
Vše dohromady promícháme, ne nijak moc, jen aby nezůstala v míse suchá mouka. Jakmile vznikne nevzhledný a lepkavý chuchvalec, přestaneme míchat.
Mísu přikryjeme igelitem a necháme v pokojové teplotě 10 - 12 hodin. Já si chléb zadělám takto večer, než jdu spát a dopoledne pak rovnou peču.
Těsto za tento čas hodně nabude a zřídne, udělají se v něm bublinky.
Následně pomoučníme pracovní plochu, hodně, aby se nám těsto nepřilepilo. Nelekneme se, bude hodně tekuté, živé, lepivé. Pomocí škrabky nebo stěrky těsto vyndáme, posypeme ho trošku moukou, rozplacatíme a přeložíme jako obálku shoda, zdola, zprava, zleva. Pak ho otočíme o 180 °C a upravíme do tvaru bochníčku nebo šišky. Přikryjeme ho nějakou nádobou a necháme 20 minut kynout.
Zatímco bochníček kyne, připravíme si nádobu na pečení. Ideální je keramický či litinový hrnec, může být i jenská mísa či hrnec římský. Důležité je, aby měl poklici.
Zapneme si troubu na 230 °C a hrnec vložíme i s pokličkou do trouby.
Až je trouba i s nádobou pořádně rozpálená, nádobu vyndáme, rychle do ní vložíme chléb (já ho dávám na pečicí papír, ale není nutné), přiklopíme pokličkou a vložíme do trouby.
Pečeme 30 minut, pak sundáme pokličku a dopékáme dalších 15 - 20 minut, dokud kůrka nezhnědne.