Čokoládový suflé dortík
Tento čokoládový dortík se vám doslova rozplyne na jazyku. Když jsem ho poprvé ochutnala, byla jsem v sedmém nebi. :-) Úspěch (nejen pro návštěvy) zaručen!
Připravíme si
  • 2 vejce
  • 125 g sýru typu Philadelphia (já kupuji levnější variantu v Lidlu s názvem Cream spread classic a jsem s ním moc spokojená)
  • 110 g mléka
  • 110 g tmavé čokolády
  • 20 g másla
  • čajová lžička vanilkové pasty (dělá dr. Oetker v tubě)
  • špetka soli
  • 15 g hladké mouky
  • 10 g kukuřičného škrobu
  • 10 g kakaa
  • 60 g cukru krupice
Postup
  • U vajec si rozdělíme žloutky a bílky. Bílky dáme do lednice, žloutky necháme v pokojové teplotě.
  • Připravíme si misku, kterou budeme dávat nad páru na sporák. Do ní si dáme sýr, který v misce promícháme ("rozetřeme"), přilijeme k němu mléko, zamícháme metlou a dáme nad páru.
  • Až bude mléko se sýrem rozmíchané, přisypeme čokoládu a metlou mícháme do rozpuštění.
  • Nyní do misky přidáme ještě máslo, dobře rozmícháme a misku sundáme z páry. Máme připravený krásný hladký čokoládový krém. Horkou vodu z hrnce nevylíváme, budeme ji ještě potřebovat.
  • Do misky s čokoládovým krémem dáme vanilkovou pastu a špetku soli, dobře metlou rozmícháme a za stálého míchání přihodíme i žloutky.
  • Vedle v misce si promícháme mouku, škrob a kakao a tuto sypkou směs prosejeme přes sítko do čokoládového krému. Dobře vše spolu promícháme, přelijeme přes cedník a dáme zpět nad horkou vodu, ale už nezapínáme pod hrncem plamen.
  • Teď zbývá vyšlehat bílky s cukrem do pevného sněhu. Bílky začneme šlehat, jakmile se udělá trošku pěna, přisypeme cca 1/3 cukru. Během šlehání přisypeme ještě na 2x zbývající cukr.
  • Sníh po kouskách vmícháme k připravenému čokoládovému těstu, které doteď čekalo nad horkou vodou.
  • Hotové těsto budeme lít do dortové formy s průměrem 15 cm. Vyložíme si dno pečicím papírem, stejně tak vložíme pečicí papír i kolem dokola dovnitř formy.
  • Teď je potřeba připravit si pekáč, do kterého nalijeme 1 cm vroucí vody a hrnec, do nějž se nám vejde naše forma s těstem. Na fotce vidíte, že já jsem měla formu s těstem vloženou do dortové formy, ale trošku mi skrz ní protekla voda. Při příštím pečení jsem zvolila hrnec a je to mnohem lepší.
  • Těsto, které jsme nalili do formy, projedeme pár tahy špejlí, abychom dostali pryč případné bublinky a opatrně pak s formou 3x bouchneme o linku. Formu s těstem vložíme do hrnce a hrnec pak do pekáče s vroucí vodou.
  • Celé to takto vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C na 10 minut. Poté troubu stáhneme na 160 °C a pečeme cca hodinu. Ke konci ale raději kontrolujeme. Špejlí v tomto případě nezkoušíme, protože těsto zůstane mokré, takže tento test fungovat pro tentokrát nebude :-)
  • Zda je dortík už upečený poznáme tak, že když po vytažení na něj trošičku sáhneme seshora, pokud se nám bude zdát vnitřek hodně tekutý, bude se jakoby třepat, dáme ještě dopéci. Dort by měl být uvnitř vláčný, až "mokrý", ale ne tekutý.
  • Po vyndání z trouby necháme dortík vychladnout a pak jej vyndáme. Někomu chutná více ještě vlažný, někomu až příští den dobře vychlazený :-) U nás se bohužel příštího dne nikdy nedožil :-)

Všechny recepty na jednom místě.

Kategorie receptů

dezerty

hlavní chod

nápoje

snídaně

zavařeniny

pečivo

studená kuchyně