Eskymo řezy jsou jeden z klasických zákusků mého dětství. Tmavý vláčný piškot, na něm kokosový krém a pocákaný čokoládou, to prostě musí chutnat každému :-)
Na tmavý piškot
2 hrnky hladké mouky (hrnek 250 ml)
1 prášek do pečiva
1 hrnek cukru krupice
1 vanilkový cukr
2 vejce
špetka soli
1 hrnek mléka
1/2 hrnku oleje
3 lžíce kakaa
Bílý krém
2 kokosové pudinky v prášku
2 hrnky mléka
3 - 4 lžíce cukru krupice
1/2 kostky másla
1 zakysaná smetana
Na dokončení
50 g čokolády (tmavé nebo na vaření)
1 lžička ztuženého tuku Iva (či másla)
Postup
Nejprve si připravíme těsto na tmavý piškot.
Rozdělíme si vajíčka na žloutky a bílky, bílky vyšleháme se špetkou soli na sníh.
Žloutky vyšleháme s cukry a přidáme ostatní ingredience, které opět všechny prošleháme dohromady.
Nakonec jen lehce vmícháme sníh z bílků.
Těsto nalijeme na střední plech (cca 25x36 cm) vyložený pečicím papírem a pečeme cca 20 minut na 180 °C. Necháme vychladnout.
Nyní si připravíme krém.
Mléko nalijeme do kastrůlku, přisypeme pudinky a cukr a začneme zahřívat. Uvaříme tak hustý pudink, který necháme probublat. Jakmile zhoustne, je hotovo.
Uvařený pudink necháme zchladnout do vlažné teploty, nesmí být příliš teplý.
Přidáme k němu změklé máslo a zakysanou smetanu a vše prošleháme dohromady. Pokud by se nám stalo, že nám krém zhrudkovatí, měli jsme příliš horký pudink. V takovém případě necháme vzniklou hmotu ještě vychladnout a pak znova vyšleháme.
Krém rozetřeme na upečený piškot a pocákáme rozpuštěnou čokoládou s tukem.