Granko bábovka
Taky nemáte rádi suché, dusivé bábovky? Ani já jim nefandím, ale tuhle bábovku budete milovat! Je díky zakysané smetaně úžasně vláčná, na přípravu jednoduchá, těsto umíchané za pět minut. Můžete ji jen pocukrovat, já ji ale zdobím čokoládovou polevou a sušenými květy. Z “obyčejné” bábovky je rázem kouzelný dezert.
Na těsto
  • 3 vejce
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1 zakysaná smetana
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1 hrnek Granka
  • 1/2 lžičky jedlé sody
Na polevu
  • 100 g tmavé čokolády (nebo té na vaření)
  • 100 g smetany ke šlehání
Postup
  • Formu na bábovku vymažeme sádlem, vysypeme polohrubou moukou a dáme ji do lednice.
  • Vajíčka vyšleháme spolu s cukry do pěny.
  • Přidáme olej a zakysanou smetanu, prošleháme.
  • Nakonec vmícháme mouku a Granko smíchané s jedlou sodou.
  • Pečeme na 170 °C asi 30 minut, následně stáhneme troubu na 150 °C a pečeme pozvolna dalších zhruba 25 – 30 minut. Zkusíme špejlí, jakmile se nebude těsto na špejli lepit, máme hotovo.
  • Po vytažení necháme bábovku 10 minut odpočinout a vyklopíme.
  • Můžeme ji už jen pocukrovat, nebo ji polít čokoládovou polevou, kterou si připravíme tak, že zahřejeme na sporáku smetanu, aby byla horká, stáhneme hrnec z plotny a naházíme do smetany čokoládu nalámanou na kostičky. Chvíli necháme stát a pak metlou vymícháme hladkou polevu. Můžeme ozdobit sušenými jedlými květy, kokosem, nasekanými ořechy…

Všechny recepty na jednom místě.

Kategorie receptů

dezerty

hlavní chod

nápoje

snídaně

zavařeniny

pečivo

studená kuchyně