Houbová omáčka
Houby buď milujete, nebo nenávidíte. Já patřím rozhodně do té první skupiny! Nejradši mám houbové řízky, bedly a masáky na másle s kmínem, zavařené a taky houbovou omáčku s houskovým knedlíkem. Připravuji ji s hodně máslem a smetanou, je jemná, voňavá a hned hotová.
Připravíme si
  • cca 200 g hub nakrájených na kostičky
  • 3 lžíce másla
  • 1 střední cibule
  • sůl, kmín
  • 250 ml smetany 30 - 33%
  • 250 ml vývaru (či vody)
  • na zahuštění na konci: 1 lžíce másla + 1 lžíce hladké mouky
Postup
  • Máslo dáme rozehřát na pánev a přidáme cibuli nakrájenou na kostičky.
  • Jakmile cibule zesklovatí, přidáme houby a dohromady chvíli smažíme, promícháváme.
  • Pak přidáme sůl a kmín, opět promícháme a zalijeme základ omáčky vývarem a smetanou. Necháme pod pokličkou vařit cca 10 - 15 minutek.
  • Poté si vedle v pánvičce rozpustíme lžíci másla, zasypeme lžící hladké mouky a dobře promícháme, osmažíme. Vznikne nám zlatavá jíška.
  • Tu přidáme k omáčce, necháme probublat 5 minutek, ochutnáme, případně dosolíme a můžeme podávat.
  • Dobrou chuť!

Všechny recepty na jednom místě.

Kategorie receptů

dezerty

hlavní chod

nápoje

snídaně

zavařeniny

pečivo

studená kuchyně