Houskový knedlík
Houskový knedlík spousta lidí v mém okolí kupuje, přitom ten domácí je tak jednoduchý, chuťově výborný, nedrobí se jako ty v supermarketech a hlavně vyjde i mnohem levněji. Jeden domácí knedlík podle tohoto receptu stojí cca 7 Kč! Věřím, že jakmile jednou člověk doma knedlík udělá, už nikdy ho v obchodě nekoupí.
Na těsto
  • čtvrt kostky droždí
  • 250 ml mléka
  • 1 vejce
  • 410 g polohrubé mouky
  • sůl
  • 2 rohlíky
Postup
  • Do mísy si rozdrobíme droždí.
  • Mléko si ohřejeme tak, aby bylo vlažné (já dávám na cca 20 vteřin do mikrovlnky).
  • Ohřáté mléko přilijeme k droždí do misky, zamícháme metlou. Vyklepneme dovnitř vajíčko a opět zamícháme.
  • Nyní přisypeme mouku a sůl a hnětacími metlami (to jsou na ručním šlehači takové ty kroucené) mícháme, dokud se nevytvoří kompaktní těsto. Může trošku lepit, ale to nevadí, jen nesmí lepit moc.
  • Trošku zasypeme vršek těsta moukou, zabalíme do igeliťáku a necháme cca hodinu kynout v pokojové teplotě.
  • Po hodině kynutí si dáme vařit vodu do širokého velkého hrnce.
  • Vykynuté těsto si vyškrábneme stěrkou na vál, kde máme nakrájené dva rohlíky na kostičky a rukama rohlíky do těsta zapracujeme. Nebojíme se hodně hutně zadělávat, rohlík musí být pěkně vevnitř.
  • Poté rozdělíme nožem těsto na půl a z obou částí vytvarujeme knedlíky.
  • Jakmile se voda vaří, vhodíme knedlíky do vroucí vody, pokud se drží u dna, lehce je vařečkou nadneseme, přiklopíme poklicí a stopujeme 8 minut.
  • Po uplynutí 8 minut knedlíky opatrně  vařečkou obrátíme a vaříme dalších 8 minut opět pod pokličkou.
  • Celkově tedy knedlíky vaříme 16 minut (8 z jedné strany a 8 z druhé), pak je vyndáme, ihned propícháme špejlí a krájíme nití. Pozor, nožem ne, úplně by se nám zplacatěly.

Všechny recepty na jednom místě.

Kategorie receptů

dezerty

hlavní chod

nápoje

snídaně

zavařeniny

pečivo

studená kuchyně