Hraběnčiny řezy
Hraběnčiny řezy jsou nejoblíbenější "buchtou" mého manžela Honzy. Vždy, když se ho zeptám, jaký zákusek mám upéct, odpoví, že hraběnku. A já se ani nedivím, ona totiž kombinace máslového křehkého těsta, jablek, ořechů, skořice a křupavého sněhu je prostě božská!
Na těsto
  • 250 g másla (či Hery)
  • 200 g moučkového cukru
  • 450 g polohrubé mouky
  • 4 žloutky
  • 1/2 pytlíčku prášku do pečiva
Na dokončení
  • 4 bílky + špetka soli + 150 g cukru krystal
  • cca 5 ks středně velkých jablek
  • skořice, vlašské ořechy, může být i marmeláda (dle chuti)
Postup
  • Změklé máslo, žloutky, mouku, moučkový cukr a prášek do pečiva dáme do mísy a zpracujeme rukama těsto.
  • 2/3 z těsta natlačíme do koláčové formy o průměru cca 26 cm (nebo malý plech) a ten zbytek zabalíme do pytlíčku a dáme do mrazáku - prozatím.
  • Z bílků, špetky soli a cukru ušleháme sníh.
  • Jablka oloupeme a nastrouháme nahrubo.
  • Vezmeme si koláčovou formu s natlačeným těstem a to posypeme nastrouhanými jablky. Moje babička ještě před posypáním potírá těsto marmeládou, ale my máme doma raději bez :-) Jablka můžeme posypat skořicí a namletými či nasekanými vlašskými ořechy (ale nemusí být, opět - dle chuti každého). Na jablka rozetřeme vyšlehaný sníh po celé ploše a nakonec sníh zastrouháme zbytkem těsta, které jsme vytáhli z mrazáku. Já strouhám většinou nahrubo.
  • Dáme péct na 180 °C cca 40 - 45 minut.
  • Dobrou chuť!

Všechny recepty na jednom místě.

Kategorie receptů

dezerty

hlavní chod

nápoje

snídaně

zavařeniny

pečivo

studená kuchyně