Jahodový dort s bílou čokoládou
Neznám snad nikoho, kdo by neměl rád jahody a bílou čokoládu. Tento dort bude chutnat všem, navíc je velice efektní a přitom jednoduchý na přípravu, ač nevypadá! :-) Navíc existuje spousta variací, fantazii se meze rozhodně nekladou.
Na korpus
  • 5 vajec
  • 150 g cukru krupice
  • 150 g hladké mouky
  • 5 lžic oleje
  • špetka soli
Na krém
  • 250 g mascarpone
  • 250 g smetany ke šlehání 33%
  • 250 g tvarohu ve vaničce (já dala tučný)
  • 300 g bílé čokolády
Na dokončení
  • čerstvé jahody
  • cukrárenské želé (dr. Oetker dělá, je v pytlíčku a mají různé barvy, já dala červené), voda či džus, cukr krupice
Postup
  • Nejdříve si upečeme korpus. Připravíme si dortovou formu o průměru 20 cm. Já jsem na pečení korpusů začala používat nastavitelný ráfek bez dna a jsem s ním moc spokojená.
  • Bílky šleháme se špetkou soli, jakmile se vytvoří pěna, přisypáváme na třikrát cukr. Stále šleháme, až nám vznikne z bílků a cukru pevný sníh.
  • Vedle v misce si připravíme žloutky s olejem, lžící je zamícháme do sebe.
  • Snížíme otáčky na mixéru a naráz do ušlehaného sněhu vlijeme žloutky s olejemm, otáčky zvýšíme a šleháme dohromady ještě cca 3 minutky.
  • Nakonec vmícháme už jen lehce stěrkou prosátou mouku.
  • Korpus pečeme na 155 °C cca 40 - 45 minut. Zkusíme špejlí.
  • Korpus necháme vychladnout a připravíme si krém.
  • Rozpustíme si bílou čokoládu ve vodní lázni a necháme ji trošku prochladnout, nesmí být horká.
  • Do misky dáme mascarpone, šlehačku i tvaroh a vyšleháme mixérem na ne uplně tuhý krém. Nebude tekutý, spíš takový hustý, ale nebojte, díky čokoládě pak pěkně ztuhne.
  • Do ušlehaného mascarpone, šlehačky a tvarohu vmícháme stěrkou zchladlou čokoládu a krém je připravený.
  • A jdeme kompletovat dortík.
  • Korpus si prořízneme napůl na dvě části. Můžeme odkrojit i vršek, pokud se nám nelíbí. :-)
  • Jahody překrojíme také napůl, ty půjdou kolem dokola, zbytek si necháme ještě dovnitř a také nahoru.
  • Jednu část korpusu dáme na dno mísy. Kolem dokola korpusu vyskládáme jednu půlku jahody vedle druhé, rozkrojenou části ven- viz foto. To nám udělá pak pěkný efekt na výsledném dortu.
  • Nyní naneseme asi 3/4 krému na korpus s jahodami. Já začala nanášet kolem jahod po obvodu, opatrně, pak až doprostřed. Jahody musí být celé zakryté. Doprostřed korpusu s krémem můžeme taky vtlačit pár kousků jahod.
  • Nyní máme tedy nanesený krém a zakryté jahody po obvodu. Krém uhladíme do roviny a přitlačíme druhý korpus. Ten potřeme zbytkem krému a dáme ztuhnout na alespoň 5 hodin do lednice.
  • Pak dort vyndáme a opatrně dáme pryč formu. Už vidíme krásné jahody po obvodu :-)
  • Připravíme si želé podle návodu, stačí bohatě z poloviční dávky než píšou. Tzn. z 250 ml tekutiny (já dala jahodový džus), 2,5 lžic cukru a poloviny prášku. Uvařené želé necháme odstát a mezitím si nakrájíme jahody na čtvrtiny. Poklademe jimi celý vršek dortu.
  • Teď už zbývá jen uvařeným želé pokapat naaranžované jahody na dortu, opatrně, aby nám nesteklo dolů, a dáme na chvíli do lednice.
  • Můžeme podávat.
  • TIP: Tento dort má opravdu nesčetně variant. Udělejte si korpus z poloviční dávky, natřete jej celým krémem, poklaďte jahodami a zalijte celou dávkou želé. Jak jsem psala výše, fantazii se meze nekladou :-)

Všechny recepty na jednom místě.

Kategorie receptů

dezerty

hlavní chod

nápoje

snídaně

zavařeniny

pečivo

studená kuchyně