Jahodový džem
Domácí čerstvé housky s máslem a jahodovým džemem, ach, to je snad má nejoblíbenější sladká snídaně! V sezóně jahod by byl hřích si pár skleniček džemu udělat. Příprava vůbec není náročná, ba naopak možná spoustu lidí překvapí, jaká je to rychlovka!
Připravíme si
  • 1 kg jahod
  • Gelfix super (já použila 2:1, který je na středně zralé ovoce, ale moc si chválí i ten 3:1)
  • 400 - 500 g cukru krupice
Postup
  • Jahody zbavíme šťopek a omyjeme je.
  • Dáme je do hrnce a rozmačkáme šťouchadlem na brambory.
  • Odvážíme si 500 g cukru do misky.
  • Sáček Gelfixu smícháme s dvěma lžícemi cukru (vezmeme z těch 500 g odvážených) a Gelfix + cukr přisypeme k rozmačkaným jahodám.
  • Zamícháme a dáme na sporák. Přivedeme k varu, mícháme. Jakmile se nám začnou jahody vařit, za stálého míchání vaříme minutu a přisypeme cukr. Já jsem nepřisypala celých 500 g, ale cca 400 g, poté jsem ochutnala a již cukr nepřidávala.
  • Mícháme a džem takto dále vaříme 7 minut.
  • Vypneme sporák, sebereme pěnu, která se nám nahoře vytvořila, horký džem ihned přelijeme do připravených skleniček (nebojte se, bude se vám to zdát řídké, ale opravdu po vychladnutí džem zhoustne).
  • Důkladně zavíčkujte a otočte skleničky dnem nahoru na asi 5 minut.

Všechny recepty na jednom místě.

Kategorie receptů

dezerty

hlavní chod

nápoje

snídaně

zavařeniny

pečivo

studená kuchyně