Domácí čerstvé housky s máslem a jahodovým džemem, ach, to je snad má nejoblíbenější sladká snídaně! V sezóně jahod by byl hřích si pár skleniček džemu udělat. Příprava vůbec není náročná, ba naopak možná spoustu lidí překvapí, jaká je to rychlovka!
Připravíme si
1 kg jahod
Gelfix super (já použila 2:1, který je na středně zralé ovoce, ale moc si chválí i ten 3:1)
400 - 500 g cukru krupice
Postup
Jahody zbavíme šťopek a omyjeme je.
Dáme je do hrnce a rozmačkáme šťouchadlem na brambory.
Odvážíme si 500 g cukru do misky.
Sáček Gelfixu smícháme s dvěma lžícemi cukru (vezmeme z těch 500 g odvážených) a Gelfix + cukr přisypeme k rozmačkaným jahodám.
Zamícháme a dáme na sporák. Přivedeme k varu, mícháme. Jakmile se nám začnou jahody vařit, za stálého míchání vaříme minutu a přisypeme cukr. Já jsem nepřisypala celých 500 g, ale cca 400 g, poté jsem ochutnala a již cukr nepřidávala.
Mícháme a džem takto dále vaříme 7 minut.
Vypneme sporák, sebereme pěnu, která se nám nahoře vytvořila, horký džem ihned přelijeme do připravených skleniček (nebojte se, bude se vám to zdát řídké, ale opravdu po vychladnutí džem zhoustne).
Důkladně zavíčkujte a otočte skleničky dnem nahoru na asi 5 minut.