Jahodový koláč s tvarohem a drobenkou
Miluji křehké těsto, tvaroh, jahody a taky drobenku. A tento koláč splňuje všechny tyto věci dohromady. Věřím, že vám bude chutnat stejně tak jako nám. A když byste zrovna neměli jahody, klíďo si jej udělejte z borůvek nebo meruněk :-)
Těsto
  • 300 g hladké mouky
  • 100 g mandlové mouky
  • 250 g změklého másla
  • 150 g cukru moučka
  • 3 žloutky
  • 1 lžička prášku do pečiva
Tvarohová náplň
  • 2 tvarohy ve vaničce
  • 2 vejce
  • 3 lžíce cukru moučka
  • kůra z citronu
  • jahody (asi 500 g)
Drobenka
  • 200 g hrubé mouky
  • 100 másla
  • 100 g cukru krupice
Postup
  • Z mouky, mandlové mouky, změklého másla, moučkového cukru, žloutků a prášku do pečiva zpracujeme těsto. Bude docela lepit, ale to nevadí, přendáme jej do folie či igelitového sáčku a dáme na hodinu do lednice.
  • Připravíme si velký plech (cca 30x40 cm), já plech vyložila pečicím papírem, ale jistě můžeme i vymazat a vysypat. Těsto vyválíme (válím na pečicím papíru a pak i s tím papírem přendám vyválené těsto na plech) a dáme na plech.
  • Připravíme si tvarohovou náplň: dvě vajíčka si rozdělíme na žloutky a bílky. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Žloutky zamícháme s tvarohy, cukrem a citronovou kůrou. Nakonec vmícháme do tvarohové směsi vyšlehaný sníh z bílků. Tvaroh rozmažeme na těsto.
  • Tvaroh posypeme kousky nakrájených jahod.
  • Nakonec si připravíme drobenku: hrubou mouku, krupicový cukr a trošičku povolené máslo rozdrobíme dohromady a prsty vytvoříme tzv. drobenku. Tou pak posypeme jahody.
  • Koláč vložíme do trouby rozehřáté na 170 °C a pečeme jej asi 35 minut (koláč nemá být hnědý, byl by přepečený).
  • Dobrou chuť! :-)
  • TIP: Pokud nemáme mandlovou mouku, nestane se nic, pokud ji nahradíme hladkou. Jen díky mandlové mouce je koláč mnohem křehčí.
  • TIP 2: Tento koláč lze připravit například i s borůvkami nebo meruňkami a je stejně výborný.

Všechny recepty na jednom místě.

Kategorie receptů

dezerty

hlavní chod

nápoje

snídaně

zavařeniny

pečivo

studená kuchyně