Při sezóně jahod by byla velká škoda neudělat si i pár lahví tohoto skvělého jahodového sirupu! Po naředění vodou nám vznikne výborná šťáva, kterou můžeme ozdobit třeba mátou :-)
Připravíme si
1 kg jahod
0. 75 l vody
20 g kyseliny citronové
cca 1 kg cukru (podle váhy šťávy)
Postup
Jahody omyjeme, zbavíme šťopek, dáme do hrnce a rozmačkáme mačkadlem na brambory.
Zalijeme je zchladlou převařenou vodou, přidáme kyselinu citronovou, promícháme, přiklopíme a dáme do chladu na 24 hodin.
Po 24 hodinách přepasírujeme šťávu tak, aby v ní nebyly žádné kousky. Můžeme to udělat přes plátýnko, já mám takový hodně hustý cedník, takže stačilo přes něj.
Přecezenou šťávu si zvážíme a kolik váží šťáva, tolik dáme cukru.
Cukr přidáme do hrnce se šťávou a začneme ji zahřívat na sporáku, mícháme.
Štávu přivedeme těsně pod bod varu, vytvoří se nám na povrchu pěna, kterou opatrně sundáme.
Horkou šťávu nalijeme do skleněných lahví, položíme je a necháme vychladnout.