Jahodový sirup
Při sezóně jahod by byla velká škoda neudělat si i pár lahví tohoto skvělého jahodového sirupu! Po naředění vodou nám vznikne výborná šťáva, kterou můžeme ozdobit třeba mátou :-)
Připravíme si
  • 1 kg jahod
  • 0. 75 l vody
  • 20 g kyseliny citronové
  • cca 1 kg cukru (podle váhy šťávy)
Postup
  • Jahody omyjeme, zbavíme šťopek, dáme do hrnce a rozmačkáme mačkadlem na brambory.
  • Zalijeme je zchladlou převařenou vodou, přidáme kyselinu citronovou, promícháme, přiklopíme a dáme do chladu na 24 hodin.
  • Po 24 hodinách přepasírujeme šťávu tak, aby v ní nebyly žádné kousky. Můžeme to udělat přes plátýnko, já mám takový hodně hustý cedník, takže stačilo přes něj.
  • Přecezenou šťávu si zvážíme a kolik váží šťáva, tolik dáme cukru.
  • Cukr přidáme do hrnce se šťávou a začneme ji zahřívat na sporáku, mícháme.
  • Štávu přivedeme těsně pod bod varu, vytvoří se nám na povrchu pěna, kterou opatrně sundáme.
  • Horkou šťávu nalijeme do skleněných lahví, položíme je a necháme vychladnout.

Všechny recepty na jednom místě.

Kategorie receptů

dezerty

hlavní chod

nápoje

snídaně

zavařeniny

pečivo

studená kuchyně