Kečup
Možná jste sklidili tolik rajčat, že nevíte, co už s nimi, pak je kečup jasná volba! :-) Anebo si prostě chcete jen udělat svůj, domácí, sladký a voňavý? Tak jdeme na to!
Připravíme si
  • 2 kg rajčat
  • 2 střední jablka
  • 2 střední cibule
  • 125 ml octa
  • 1 lžíce soli
  • 2 lžíce sladké mleté papriky (kdo má rád ostřejší kečup, může nahradit jednu lžíci pálivou paprikou, či přidat feferonku)
  • 6 hřebíčků
  • 6 kuliček nového koření
  • 6 kuliček pepře
  • lžička mleté skořice
  • 200 g cukru
Postup
  • Rajčata omyjeme, nakrájíme na kousky, cibuli a jablka taktéž (jablka nemusíme loupat).
  • Dáme je do většího hrnce, zalijeme octem, přidáme sůl, papriku, hřebíček, nové koření a pepř.
  • Dobře promícháme a dáme na mírný plamen vařit přiklopené asi 1,5 hodiny. Občas promícháme.
  • Po 1,5 hodině přisypeme cukr a skořici, promícháme a vaříme už bez pokličky dalších 30 minut. Pokud se nám bude zdát prozatím kečup příliš tekutý, necháme ještě vařit.
  • Potom vyndáme kuličky pepře a koření, rozmixujeme v mixéru (nebo tyčovým) a přecedíme přes cedník (zůstanou nám v cedníku šlupičky z rajčat a také semínka).
  • Takto přecezený kečup dáme ještě krátce probublat na sporák a plníme do sklenic, kterým utáhneme víčko a obrátíme je dnem vzhůru. Necháme vychladnout.
  • Tento kečup je řidší konzistence, ale skvěle se hodí jako základ na pizzu, na přelití špaget. Ale samozřejmě ho můžeme jíst i třeba k hranolkům :-)
  • Dobrou chuť!

Všechny recepty na jednom místě.

Kategorie receptů

dezerty

hlavní chod

nápoje

snídaně

zavařeniny

pečivo

studená kuchyně