Kremrole
Křehké, jemně pocukrované kremrolky naplněné nadýchaným sněhem... Pojďte si udělat ty domácí a nebojte, nebudeme několik hodin překládat listové těsto. Připravíme si šlehačkové, které bude hotové raz dva a zaručuji vám, že se budete oblizovat až za ušima!
Na těsto
  • 380 - 390 g hladké mouky
  • 200 ml smetany 33%
  • 250 g másla
  • 1 lžíce octa
  • vajíčko na potření před pečením
Na sníh
  • 350 g cukru krupice
  • 5 bílků
  • špetka soli
Postup
  • Do mísy si nakrájíme na kostičky máslo, které musí být změklé, přidáme mouku, šlehačku a ocet.
  • Rukou pořádně prohněteme, vznikne nám pěkné těsto, které drží při sobě.
  • Uděláme kouli, zabalíme ji do potravinové folie a dáme do lednice odpočinout. Já těsto takto nechala přes noc, ale stačí klidně i hodinka.
  • Těsto si pak rozválíme na plát silný asi 3 mm a nakrájíme na proužky, které budou široké cca 1,5 cm, ale sami vyzkoušíme, jak nám to bude vyhovovat při motání.
  • Trubičky na kremrole potřeme rozpuštěným máslem a namotáme na ně proužky těsta. Musí se překrývat.
  • Vyskládáme je na pečicí papír, potřeme rozšlehaným vajíčkem a dáme péct do rozehřáté trouby na 170 °C. Jakmile budou světle hnědé, můžeme je vytáhnout. Trvá to v troubě asi 15 - 20 minut.
  • Necháme je vychladnout a trubičky z kremrolí opatrně vytáhneme. Jde to dobře.
  • Nyní zbývá ušlehat bílý sníh. Připravíme si hrnec s trochou vody na sporák a misku, ve které budeme šlehat nad párou bílky. Bílky dáme do misky, položíme ji do hrnce, v němž máme vodu. Dno misky se nesmí dotýkat vody, bílky budeme šlehat pouze nad párou. Přidáme k nim špetku soli, trochu cukru a začneme šlehat. Jakmile se udělá z bílků pěna, přisypeme cukr a šleháme cca 12 - 15 minut nad párou, dokud nebudou bílky krásně husté, pevné, lesklé a cukr rozpuštěný. Pokud vám jde robot dát nad sporák, máte vyhráno, já šlehám ručně a po těch 15 minutách mě docela bolí ruka :-) Ale stojí to za to!
  • Bílky nyní necháme trošku prochladnout, poté přendáme do zdobicího sáčku se špičkou, kterou si vybereme. Může být nějaká ozdobná či hladká, důležité je, aby se dala strčit dovnitř kremrole. Naplníme kremroli z jedné strany, pak otočíme a bílky vtlačíme i z druhé strany.
  • Teď už zbývá kremrole jen pocukrovat a papat. :-)
  • Z tohoto množství těsta je cca 30 větších kremrolí.

Všechny recepty na jednom místě.

Kategorie receptů

dezerty

hlavní chod

nápoje

snídaně

zavařeniny

pečivo

studená kuchyně