Krtkův dort
Proč si kupovat polotovar Krtkova dortu v krabici, když si můžeme udělat mnohem lepší domácí? :-) Není vůbec tak složitý, jak se může na první pohled zdát. Mám ráda hodně tmavý vláčný korpus a šlehačkovo-tvarohový krém. Tak "krtka" zkuste, stojí za to!
Na korpus
  • 2 vejce
  • 100 g cukru moučka
  • 100 ml oleje
  • 130 ml mléka
  • 180 g polohrubé mouky
  • 3 vrchovaté lžíce kakaa
  • 1 prášek do pečiva
  • špetka soli
Na náplň
  • 250 g tvarohu v alobalu
  • 1 ks smetana 33%
  • lžíce másla (asi 30 g)
  • 180 - 200 g cukru moučka
  • cca 4 banány
  • 100 g hořké čokolády
Postup
  • Připravíme si dortovou formu o průměru 23 cm. Můžeme ji vymazat a vysypat moukou, já to ale dělám následovně: Na dno vložím pečicí papír a okraje vystříkám olejem ve spreji a vysypu polohrubou moukou.
  • Vajíčka si rozdělíme na bílky a žloutky.
  • K bílkům přidáme špetku soli a vyšleháme je na sníh.
  • Ke žloutkům přidáme moučkový cukr a vyšleháme do pěny. Přilijeme olej a mléko a prošleháme dohromady.
  • Nyní přisypeme mouku smíchanou s kypřicím práškem a kakaem a opět vše dohromady prošleháme.
  • Nyní už jen zlehka vmícháme vyšlehaný sníh z bílků, těsto nalijeme do formy a pečeme cca 25 minut na 180 °C.
  • Po upečení necháme korpus vychladnout a až pak jej vyndáme.
  • Nyní potřebujeme korpus vydlabat, abychom jej mohli naplnit a vydlabané těsto rozdrobit na posypání.
  • Já si vezmu ostrý nůž se špičkou a "objedu" dort asi 1 cm od okraje kolem dokola. Takto si vytvořím jakýsi mantinel - okraj, aby tam šly vložit banány a okraj pěkně držel náplň. Jakmile mám takto korpus oříznutý, vydlabu korpus lžičkou. Kousky si dávám do nějaké mističky a ty pak rozdrobím na posypání. Dávám pozor, abych nevydlabala moc, mohla by se udělat do korpusu díra a to nechceme.
  • Oloupu si banány, na kousky nasekám čokoládu a připravím si náplň - v jedné misce vyšleháme šlehačku dotuha. V jiné misce šlehám tvaroh se změklým máslem a cukrem tak, abychom neměli žádné hrudky. Opatrně pak přimícháme vyšlehanou šlehačku a nakonec i nasekanou čokoládu.
  • A jdeme kompletovat dort.
  • Banány naskládáme na dno vydlabaného korpusu. Nyní na banány navrstvíme bílý krém.
  • Pak už zbývá jen krém posypat drobky, které jsme si vydlabali z korpusu. Posypeme je pěkně rovnoměrně, aby nám vznikla pěkná krtina :-)
  • Necháme chvíli v chladu zatuhnout (asi 3 hodinky) a můžeme krájet.
  • Dobrou chuť!
  • TIP 1: na dno korpusu můžeme místo banánů dát třeba čerstvé jahody.
  • TIP 2: kdo má raději krém z mascarpone a šlehačky, může použít ten v poměru 1:1 (mascarpone:šlehačka). Mascarpone a šlehačku vyšleháme spolu s cukrem dohromady. Nemusíme ani přidávat máslo.

Všechny recepty na jednom místě.

Kategorie receptů

dezerty

hlavní chod

nápoje

snídaně

zavařeniny

pečivo

studená kuchyně