Kuřecí plněná roláda
Kuřecí roládu nikdy nedělám klasicky tak, abych ji balila a svazovala šňůrkami. Věřím, že se tak správně má připravovat, ale já si ráda ulehčuji život, pokud to lze. :-) Roládu tedy dělám ve formě na srnčí hřbet a nemohu si tento postup vynachválit! Spíš než recept zde ukážu, jak si udělat kuřecí roládu bez nervů, rychle a jednoduše.
Připravíme si
  • 20 dkg slaniny na plátky
  • 1 kg kuřecích prsou (ideálně naložených den dopředu do oblíbeného koření s trochou oleje)
  • náplň, co máme rádi v roládě - míchaná vajíčka, nivu, párek, sušená rajčata, cokoliv...
Postup
  • Kuřecí prsa si naložím do koření den dopředu. Nejprve si je ještě podélně rozřežu, pokud jsou plátky moc tlusté. Pak už smíchám olej s oblíbeným kořením (já dávám například na grilované kuře), maso ve směsi pěkně obalím a dám do uzavřené nádoby do lednice.
  • Do formy na srnčí hřbet vložím pečicí papír a celou plochu pokladu plátky slaniny - viz foto.
  • Pak na slaninu rozprostřu plátky masa, vůbec nevadí, pokud budou přesahovat přes okraje - tím lépe! Je totiž lepší mít větší kusy, pak je budeme "přehazovat" přes náplň. Ne vždy se ale takové podaří koupit, takže si necháme ještě pár plátků na případné "uzavření" rolády nahoru.
  • Když máme tedy vyloženou formu plátky masa, přidáme i náplň. Záleží na nás, co máme rádi. Já většinou dávám míchaná vajíčka s kousky papriky a třeba párek doprostřed, určitě bude ale i skvělá například niva a špenát nebo třeba sušená rajčata.
  • Jakmile máme naplněno, přehodíme okraje masa přes náplň a kde je ještě kousek nezakrytý, položíme nahoru další plátek masa přes náplň. Jakmile se to vše upeče, bude roláda držet pohromadě, nebojte.
  • Pak zabalíme do pečicího papíru celou roládu a dáme ji péct na 190 °C asi hodinku.
  • Po upečení ji vyndáme, opatrně rozbalíme, šťávu vylejeme do pekáčku, roládu vyjmeme a obrátíme "dnem" nahoru - tam, kde byla slanina, je tedy teď vršek rolády.
  • Zvýšíme troubu na 220 °C a roládu dáme ještě chvilku dopéct, aby se ze slaniny udělala kůrčička.
  • Pak už roládu nakrájíme a podáváme s oblíbenou přílohou.

Všechny recepty na jednom místě.

Kategorie receptů

dezerty

hlavní chod

nápoje

snídaně

zavařeniny

pečivo

studená kuchyně