Kynuté plněné šátečky
Tento recept jsem získala od své nevlastní babičky Bohunky. Je to vlastně takové univerzální sladké kynuté těsto, které lze použít na šátečky, české buchty, malé buchtičky s krémem nebo třeba závin. Těsto krásně kyne, moc dobře se s ním pracuje a po upečení je úžasně měkounké a jemné.
Na těsto
  • 400 g hladké mouky
  • 1/2 kostky droždí
  • 50 g cukru krupice
  • 200 ml mléka
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka soli
  • 2 žloutky
  • 100 g rozpuštěného (ne horkého) másla
  • máslo na potírání šátečků před pečením
Na makovou náplň
  • 300 g mletého máku
  • 460 ml mléka
  • 140 g cukru krupice
  • 2 lžičky vanilkového cukru
  • 2 lžíce povidel
  • 3 lžíce rumu
  • 3 lžičky mleté skořice
Postup
  • Mléko ohřejeme tak, aby bylo teplé/vlažné, ne horké. Rozdrobíme do něj droždí a přisypeme lžičku cukru (z množství uvedeného do těsta).  Zamícháme, přikryjeme utěrkou a necháme asi 15 minut stát, dokud mléko s droždím a cukrem nenabobtná.
  • Mezitím do mísy dáme mouku, cukry, sůl, žloutky a máslo, přilijeme vzešlý kvásek (to mléko s droždím a cukrem) a nejlépe v robotu či metlamy vymícháme krásné nelepivé těsto. Přikryjeme jej utěrkou a necháme kynout přibližně hodinu a půl.
  • Zatímco těsto kyne, připravíme si náplně. Šátečky lze naplnit jakoukoliv náplní, tvarohovou, makovou, ořechovou, povidly... já jsem zvolila makovou, protože mák prostě miluju :-)
  • Do hrnce nasypeme mák, zalijeme ho mlékem, přisypeme oba cukry a přivedeme k varu. Vaříme za častého míchání asi 8 minut. Sundáme  z plotny a zamícháme ostatní ingredience. Náplň necháme vychladnout.
  •  Vykynuté těsto rozválíme na plát tlustý cca půl centimetru a rozkrájíme jej rádýlkem na čtverečky (velikost záleží jen a jen na vás). Doprostřed dáme náplň (já dávám hodně :-) ) a cípečky přehneme přes těsto doprostřed jako šátečky. Uprostřed ten spoj trošku zmáčkneme, aby držely.
  • Pekáč, ve kterém je budeme péct, hodně vymažeme máslem a šátečky klademe vedle sebe. Ještě před pečením je hodně pomažeme máslem a dáme péct na 170 °C cca 30 minut (do lehkého zhnědnutí, nesmí být tmavé). Po vytažení z trouby je ještě znovu potřeme máslem a necháme vychladnout. Pocukrujeme a můžeme baštit.
  • Dobrou chuť! :-)

Všechny recepty na jednom místě.

Kategorie receptů

dezerty

hlavní chod

nápoje

snídaně

zavařeniny

pečivo

studená kuchyně