Langoše jako ze stánku
S nostalgií vzpomínám, kdy jsem jako dítě jezdila s tátou v létě na dovču do Maďarska, chodili jsme do aquaparku a na oběd si vždycky došli ke stánku pro obrovskej langoš. Jestli je máte rádi tak jako já, nebojte se kynutého těsta. Uvidíte, že se vám povedou a budete si mlaskat!
Na těsto
  • 1/2 kg hladké mouky
  • 1 kostka droždí
  • 400 ml vlažného mléka
  • lžička cukru
  • půl lžičky soli
  • olej na smažení
Na dokončení
  • co máme rádi na langoších (kečup, česnek, sýr, zakysaná smetana...)
Postup
  • V mikrovlnce či na sporáku si ohřejeme mléko tak, aby bylo vlažné/mírně teplé.
  • Rozdrobíme do něj droždí, přisypeme cukr a zamícháme, přikryjeme sáčkem či utěrkou a necháme asi 15 minut stát, dokud kvásek trošku nenabobtná.
  • Do mísy si připravíme mouku se solí, vlijeme vzešlý kvásek a buď v robotu či ručním mixérem s hnětacími metlami vypracujeme těsto.
  • Nelekneme se, pokud se bude lepit, trošku ho zasypeme navrch moukou, přikryjeme a necháme hodinu v pokojové teplotě vykynout.
  • Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučnění vál a vyválíme válečkem na cca půl centimetru silnou placku.
  • Hrnečkem či miskou (podle toho, jak je chceme mít velké) vykrajujeme langoše.
  • V hrnci či na pánvi si rozpálíme olej (množství tolik, aby langoše plavaly), rukou je ještě dotvarujeme a vložíme do oleje.
  • Teď už to bude fofr! Smažení z každé strany trvá maximálně minutu! Otáčíme nejlépe kleštěmi.
  • Každý langoš necháme okapat na ubrousku a nandáme si na něj, co máme rádi.
  • My je doma milujeme s kečupem, který smíchám s prolisovaným česnekem a posypané nastrouhaným sýrem. Pravé langoše jsou prý potřené zakysanou smetanou, no a můj děda je zbožňuje na sladko s povidly či obalené ve skořicovém cukru.

Všechny recepty na jednom místě.

Kategorie receptů

dezerty

hlavní chod

nápoje

snídaně

zavařeniny

pečivo

studená kuchyně