Laskonky
Kdo by nemiloval laskonky! Jejich příprava doma může ale připadat někomu příliš složitá, i mně se to zdálo. Věřte ale, že opak je pravdou a pokud věnujeme chvíli bílkům šlehaným nad párou, odměnou nám budou křehoučké, na jazyku se rozplývající laskonky s vynikajícím karamelovým nebo pařížským krémem. Existují dva způsoby přípravy, buď šlehání bílků nad párou nebo vaření cukru ve vodě a následné zašlehávání do bílků. Já zkusila oba způsoby a ten první se mi povedl tak, jak jsem chtěla. Navíc mi přijde tradičnější, tento recept bude mít spousta babiček napsán ve svých kuchařkách. Pojďme šlehat! :-)
Na těsto
  • 6 bílků
  • 330 g cukru krupice
  • 100 g cukru moučka
  • 170 g strouhaného kokosu NEBO 170 g namletých vlašských ořechů (nebo lze nakombinovat obojí)
Na karamelový krém
  • Salko karamel (nebo Salko klasické, které si uvaříme 2,5 hodiny ve vodě)
  • 1 máslo
Na pařížský čokoládový krém
  • 120 g cukru krupice
  • 500 ml smetany 33%
  • 1 máslo (250 g)
  • 200 g hořké čokolády 60%
Postup
  • Bílky s krupicovým cukrem šleháme ve vodní lázni nad párou do tuhé pěny asi 10 - 15 minut (dno kastrůlku či misky, ve kterém máme sníh, se nesmí té vody dotýkat).
  • Vznikne nám tuhý, lesklý sníh, který si odstavíme a necháme mírně vychladnout.
  • Přisypeme oříšky či strouhaný kokos, prosetý moučkový cukr  a do tuhého sněhu lehce zamícháme.
  • Na plech vyložený pečicím papírem položíme šablonu, tou hladkou stranou nahoru a lžící každý oválek naplníme sněhovou směsí. Stěrkou uhladíme po celé ploše šablony, aby byly oválky zaplněné a setřeme přebytečné těsto. Šablonku pak zlehka odklopíme z jedné strany, laskonky už nám krásně zůstanou na pečicím papíře a tímto způsobem celou šablonu sundáme (odloupneme).
  • Položíme ji na druhou polovinu plechu a postup zopakujeme.
  • Troubu předehřejeme na 130 °C, jakmile je trouba nahřátá, vložíme plech a sušíme 15 minut. Laskonky krásně naběhnou. Poté stáhneme na 80 °C a necháme dosušit při otevřených dvířkách trouby, kde uděláme malou skulinku (já jsem tam vrazila konec vařečky).
  • Takto při 80 °C sušíme cca 30 minut.
  • Upečené laskonky necháme vychladnout a lehce odloupneme, mělo by to jít velmi dobře.
  • Následně naplníme laskonky krémem, u nás vyhrává ten karamelový, ale i pařížský je výborný. Pokud budete plnit oběma krémy, tak jako já, doporučuji oba udělat z poloviční dávky. Pokud si vyberete jen jeden, udělejte ho z plné.
  • KARAMELOVÝ KRÉM: Změklé máslo vyšleháme spolu s karamelovým Salkem, přendáme do zdobicího sáčku a naplníme laskonky.
  • PAŘÍŽSKÝ ČOKOLÁDOVÝ KRÉM: Tento krém si připravíme den dopředu, než budeme laskonky plnit. Do kastrůlku si dáme smetanu s cukrem, promícháme a zahřejeme na bod varu. Jakmile je smetana horká, přisypeme čokoládu, vymícháme do hladka, odstavíme už ze sporáku a nasypeme máslo, které též zamícháme do rozpuštění. Jakmile vznikne krásná jemná jakoby poleva, máme hotovo, necháme trošku vychladnout, zabalíme potravinovou folií a dáme do ledničky (min. na 12 hodin). Pak už jen vyšleháme a můžeme plnit.
  • Hotové laskonky můžeme pocákat rozpuštěnou čokoládou ve vodní lázni (já přidávám k čokoládě ještě kapku ztuženého tuku Iva nebo slunečnicového oleje).
  • Toto množství vyjde cca na 30 ks větších laskonek.

Všechny recepty na jednom místě.

Kategorie receptů

dezerty

hlavní chod

nápoje

snídaně

zavařeniny

pečivo

studená kuchyně