Levandulový sirup
V létě dělám sirupy ze všeho, co se dá :-) Levandulový je pro mě osobně vzácný, protože jej připravuji vždy v malém množství. Líbí se mi, jak je fialový a mám ho zkrátka spojený s pražskými kavárnami jako něco ojedinělého a ne až tak rozšířeného.
Připravíme si
  • 200 g levandulových květů (je to cca střední miska)
  • 2 litry převařené zchladlé vody
  • 2 bio citrony
  • 30 g kyseliny citronové
  • 1,5 kg cukru krupice
Postup
  • Květy levandule si propláchneme a dáme do hrnce.
  • Přidáme nakrájené citrony na plátky.
  • Do zchladlé vody nasypeme kyselinu citronovou a rozmícháme. Touto vodou zalijeme levanduli s citronem, přiklopíme a necháme v chladu (ne v lednici) louhovat 24 hodin.
  • Po 24 hodinách vše přecedíme přes utěrku (plenu či plátýnko), vymačkáme a vzniklou tekutinu dáme zahřívat na sporák.
  • Přisypeme cukr, dobře rozmícháme a zahříváme. Sirup se nebude vařit, zahřejeme ho těsně pod bod varu (jakmile půjdou zespodu hrnce bublinky, můžeme vypnout).
  • Sirup pak ihned přelijeme do skleněných lahví, zavíčkujeme a položíme do vychladnutí.
  • Po naředění vodou vznikne voňavá, lahodná šťáva. Skvělá je i s perlivou vodou a plátkem citronu.

Všechny recepty na jednom místě.

Kategorie receptů

dezerty

hlavní chod

nápoje

snídaně

zavařeniny

pečivo

studená kuchyně