Likérové špičky
Pokud se v mé rodině někoho zeptám, jaký zákusek by si vybral v cukrárně, většina odpoví, že likérovou špičku. Dlouho jsem si likérové špičky chtěla připravit doma, bez ztužených tuků, bez speciálních ingrediencí jako je sójová mouka, sušené mléko atp. a hlavně také bez speciálního nástavce, který se sice na špičky používá, ale musí se to s ním umět a spousta lidí jej prostě doma nemá. Přináším vám tedy recept na takové likérové špičky, jaké doma každý zvládne. Jsou z čokolády, másla a smetany a bez potřeby kupovat speciální tvořítka.
Piškoty
  • 3 vejce
  • 85 g cukru krupice
  • 90 g hladké mouky
  • 35 g vanilkového pudinku v prášku (jeden pytlík je 37 g)
Krém
  • 4 žloutky
  • 120 g cukru moučka
  • 300 ml smetany 33%
  • 30 g polohrubé mouky
  • 50 g másla
  • 200 g min. 70% čokolády (skvělá je 74% z Lidlu)
Likérová náplň
  • 150 ml vaječného koňaku
  • 75 ml mléka
  • 22 g pudinku Créme Olé
Čokoládová poleva
  • 200 g tmavé čokolády
  • 100% ztužený rostlinný tuk či kokosový olej či slunečnicový olej
Postup

PIŠKOTY/BUFLERKY

  • U vajec si oddělíme bílky a žloutky.
  • 3/4 množství cukru vyšleháme s bílky na pevný sníh.
  • Zbývající cukr vyšleháme se žloutky.
  • Opatrně vmícháme sníh do žloutků, překládáním špachtlí zamícháme, uděláme to třeba jen 6x (sníh nemusí být ve žloutkách úplně dokonale rozmíchaný), protože budeme vmíchávat ještě mouku s pudinkovým práškem.
  • Nyní do žloutků smíchaných se sněhem vmícháme směs mouky a pudinkového prášku a naplníme tímto těstem cukrářský sáček.
  • Sáčku ustřihneme špičku a na pečicí papír vymačkáváme kolečka - piškotky. Záleží na tom, jakou chceme mít velikost výsledných likérových špiček, podle toho děláme i piškoty.
  • Pečeme v troubě na 180 °C cca 20 minut, dokud nejsou piškoty světle hnědé.

KRÉM NA ŠPIČKY

  • Připravíme si vodní lázeň, to znamená hrnec s vodou, který si dáme na sporák a misku, kterou vložíme do hrnce s vodou. Dno misky se bude dotýkat vody.
  • Do misky si dáme žloutky, cukr moučka, smetanu a mouku a důkladně promícháme metlou. Když je tato směs rozmíchaná, přisypeme čokoládu a uvaříme ve vodní lázni hustý krém. Poté misku s krémem z vodní lázně sundáme a necháme vychladnout. Několikrát krém při chladnutí promícháme.
  • Jakmile je krém vystydlý na pokojovou teplotu, zašleháme máslo (které má též pokojovou teplotu).
  • Hotový krém si přendáme do sáčku, do kterého jsme si už připravili špičku. Doporučuji hladkou, ne ozdobnou, tu použijeme až na vršek špiček. Takto připravený krém v sáčku si dáme do lednice ztuhnout. Já nechala asi hodinu, ale záleží, jak moc nám chladí lednice, kolik množství krému jsme dali do sáčku atd. Pokud bychom začali špičky tvořit a krém nešel protlačit, necháme ho chvíli venku, pokud by moc tekl, zas ho vrátíme na pár chvil do lednice.

LIKÉROVÁ NÁPLŇ

  • smícháme koňak s mlékem, zamícháme a přisypeme pudinkový prášek Créme Olé. Zašleháme mixérem do zhoustnutí.

A JDEME NA TO:

  • Každý piškot si potřeme nenaředěnou rozpuštěnou čokoládou, to proto, aby se nám koňak nevsákl do piškotu. Můžeme dát chvíli do lednice či mrazáku, čokoláda tak rychleji ztuhne.
  • Jakmile je čokoláda na piškotu zatuhlá, vezmeme si sáček s čokoládovým krémem. Nyní budeme stříkat krém kolem dokola po obvodu piškotu a směrem nahoru. To znamená navrstvíme krém po okrajích do výšky, vnitřek špičky zůstane dutý, tam budeme pak lít likér.
  • Výšku špiček si zvolíme jakou chceme a dáme je takto připravené do mrazáku, až budou dobře ztuhlé. Stačí chvíle, cca 20 minutek, možná ani ne. Mezitím si můžeme připravit likérovou náplň.
  • Jakmile vyndáme špičky z mrazáku, naplníme je likérovou náplní. Můžeme ji lít dovnitř lžičkou, já jsem si ji ale nalila do cukrářského sáčku, kterému jsem ustřihla jen malý otvor a tak špičky naplnila.
  • Takto naplněné špičky dáme opět na chvíli do mrazáku. Jestli jste jako já a máte mrazák narvaný k prasknutí, na chviličku vyndejte jedno šuple, jedná se opravdu o pár minut a zamražené potraviny nestihnou rozmrznout :-)
  • Po krátkém zatuhnutí špičky vyndáme, máme je tedy teď nastříkané kolem dokola a naplněné likérovou náplní. Zbývá tedy špičky hezky "ozdobně" uzavřít. K tomu nám poslouží ten stejný krém, z jakého máme udělaný základ po obvodu špiček, jen si vybereme zdobicí konec, který dáme do cukrářského sáčku a krém vytlačíme nahoře a špičku uzavřeme tak, aby se nám líbila.
  • Opět je strčíme na chviličku do mrazáku a připravíme si čokoládu na polití.
  • Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a já přidávám trošičku ztuženého tuku, řekněme cca 2 lžičky do 200 g čokolády. Dobře rozmícháme, necháme mírně vychladnout a pak do čokolády špičky namáčíme, případně si pomůžeme lžící a polijeme je. Díky tomu, že jsou vytažené z mrazáku, čokoládová poleva tuhne téměř okamžitě. Hotové špičky dáme do lednice a máme hotovo.
  • Dobrou chuť! :-)
  • Z tohoto množství vychází cca 12 - 15 špiček, záleží, jak je budeme mít velké.

Všechny recepty na jednom místě.

Kategorie receptů

dezerty

hlavní chod

nápoje

snídaně

zavařeniny

pečivo

studená kuchyně