Makovec nepatřil nikdy moje oblíbené moučníky kvůli své suchosti. Než jsem upekla tento. Je neskutečně vláčný a díky citronové polevě opravdu dokonalý. Peču ho velmi často a můj muž jej miluje! Navíc díky hrnkovému odměřování máte těsto za pět minut hotové. 😊
Na těsto
1 hrnek polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
1 hrnek mletého máku
1/2 hrnku cukru krupice (kdo má rád více sladké, dá necelý hrnek)
1 vanilkový cukr
1 vejce
1 hrnek mléka
necelý 1/2 hrnek oleje
můžou být rozinky, kdo má v těstě rád
Na polevu
200 g cukru moučka
1-2 lžíce mléka
2 lžíce citronové šťávy
Postup
Všechny ingredience na těsto smícháme ručním šlehačem dohromady a vylijeme na menší plech či dortovou formu o průměru cca 25 cm.
Pečeme asi 30 minut na 175 °C.
Po vytažení necháme zchladnout, makovec pak můžeme pocukrovat, nebo ho polít citronovou polevou.
Poleva: do misky nasypeme moučkový cukr, který jsme přes sítko přesáli a přilijeme mléko a citronovou šťávu. Doporučuji začít s méně tekutinou, klidně prozatím pouze 1 lžíci mléka a 2 lžíce šťávy a dobře rozmíchat. Já se někdy unáhlím, protože se mi zdá konzistence příliš hustá a pak mám polevu moc tekutou a stéká. Takže raději zkusíme prvně pořádně metlou cukr s mlékem a štávou rozmíchat a pak můžeme podle potřeby dolít. Nakonec ji nalijeme na vychladlý makovec a dáme ztuhnout do lednice.