Makovec
Makovec nepatřil nikdy moje oblíbené moučníky kvůli své suchosti. Než jsem upekla tento. Je neskutečně vláčný a díky citronové polevě opravdu dokonalý. Peču ho velmi často a můj muž jej miluje! Navíc díky hrnkovému odměřování máte těsto za pět minut hotové. 😊
Na těsto
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 hrnek mletého máku
  • 1/2 hrnku cukru krupice (kdo má rád více sladké, dá necelý hrnek)
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 vejce
  • 1 hrnek mléka
  • necelý 1/2 hrnek oleje
  • můžou být rozinky, kdo má v těstě rád
Na polevu
  • 200 g cukru moučka
  • 1-2 lžíce mléka
  • 2 lžíce citronové šťávy
Postup
  • Všechny ingredience na těsto smícháme ručním šlehačem dohromady a vylijeme na menší plech či dortovou formu o průměru cca 25 cm.
  • Pečeme asi 30 minut na 175 °C.
  • Po vytažení necháme zchladnout, makovec pak můžeme pocukrovat, nebo ho polít citronovou polevou.
  • Poleva: do misky nasypeme moučkový cukr, který jsme přes sítko přesáli a přilijeme mléko a citronovou šťávu. Doporučuji začít s méně tekutinou, klidně prozatím pouze 1 lžíci mléka a 2 lžíce šťávy a dobře rozmíchat. Já se někdy unáhlím, protože se mi zdá konzistence příliš hustá a pak mám polevu moc tekutou a stéká. Takže raději zkusíme prvně pořádně metlou cukr s mlékem a štávou rozmíchat a pak můžeme podle potřeby dolít. Nakonec ji nalijeme na vychladlý makovec a dáme ztuhnout do lednice.

Všechny recepty na jednom místě.

Kategorie receptů

dezerty

hlavní chod

nápoje

snídaně

zavařeniny

pečivo

studená kuchyně