Makový koláč se švestkami a drobenkou
Mák, švestky, drobenka. Kombinace, kterou miluji a kterou snad musí zbožňovat každý! Zde se do těsta s mákem přidává ještě jablko, aby bylo pěkně vláčné a nahoru spousta drobenky. Tak to mám nejradši! :-)
Na těsto
  • 1 vejce
  • 140 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 jablko
  • 150 ml mléka
  • 70 ml oleje
  • 1/2 lžičky skořice
  • špetka soli
  • 110 g mletého máku
  • 200 g polohrubé mouky
  • tři čtvrtě pytlíčku prášku do pečiva
  • švestky
Na drobenku
  • 200 g hrubé mouky
  • 100 g másla
  • 100 g cukru krupice
Postup
  • Vejce ušleháme s oběma cukry do pěny.
  • Jablko okrájíme a nastrouháme nahrubo, přidáme ho k vyšlehanému vejci s cukry.
  • Přilijeme mléko a olej a krátce prošleháme.
  • Poté přidáme zbylé ingredience a vše ještě jednou dohromady opět prošleháme.
  • Těsto vlijeme do vymazaného a vysypaného malého pekáčku, může být i dortová forma. Já mám takový šikovný pekáček o průměru 26 cm a je úplně akorát na tento koláč.
  • Na těsto poklademe napůl rozříznuté švestky, tím rozříznutým nahoru.
  • Drobenku vytvoříme tak, že si do misky dáme máslo, hrubou mouku a cukr a rukama zpracováváme, promačkáváme, až se ze směsi stanou pěkné drobečky. Všechnu drobenku rovnoměrně rozprostřeme na koláč (na švestky) a dáme péct na 180 °C asi 40 minut.
  • Necháme dobře vychladnout. Dobrou chuť!

Všechny recepty na jednom místě.

Kategorie receptů

dezerty

hlavní chod

nápoje

snídaně

zavařeniny

pečivo

studená kuchyně