Maltaše
Tento starý recept pocházející z Moravy jsem oprášila po dlouhé době a jsem ráda, že jsem to udělala. Představte si křehoučké těsto nacpané nadýchanou ořechovou nádivkou, kdy po rozkousnutí se vám rozplyne v puse. To jsou maltaše. K jejich přípravě postačí pár poctivých ingrediencí a kouzelná dobrota je na světě. My je naprosto milujeme!
Na těsto (cca 35 kousků)
  • 300 g hladké mouky
  • 250 másla
  • 5 žloutků
  • 3 lžíce vody
Na náplň
  • 5 bílků
  • 250 cukru moučka
  • 300 g mletých vlašských ořechů
  • moučkový cukr na závěrečné posypání
Postup
  • Nejprve si připravíme těsto, můžeme i den předem. Do mísy dáme všechny ingredience - mouku, žloutky, vodu a máslo; to by mělo být mírně povolené. Já jsem těsto zadělala v robotu, ale jistě to půjde i rukama. Těsto se trošku lepí, ale to nevadí, dáme jej do pytlíčku a vychladit do lednice.
  • Těsně předtím, než budeme maltaše plnit, vytvoříme si náplň. Bílky vyšleháme spolu s cukrem do pevného sněhu a pak opatrně vmícháme mleté ořechy. Je dobré přendat si náplň do zdobicího sáčku, lépe se s tím takto pracuje. Pokud ale nemáme, samozřejmě lze plnit i lžící :-)
  • Z těsta uděláme cca 35 kuliček. Každou rozválíme válečkem na tenoučký plát, opravdu vyválíme co nejtenčí, bude prosvítat. Doprostřed dáme náplň, zabalíme jej jako měšeček a nahoře zatočíme. Každý takovýto uzlíček dáme do košíčku - já používám ty klasické staré kovové. Nemusí se vymazávat, maltašky jdou krásně vyndat. Pokud tyto košíčky nemáme, lze je péct například ve formě na muffinky. Pečeme je asi 20 - 25 minut na 170 °C. Po vyndání je pocukrujeme.
  • Dobrou chuť! :-)

Všechny recepty na jednom místě.

Kategorie receptů

dezerty

hlavní chod

nápoje

snídaně

zavařeniny

pečivo

studená kuchyně