Meduňkový sirup
Mamce roste na zahrádce meduňka skoro jako plevel. Byla by velká škoda nechat ji ladem a nevyužít k výrobě meduňkového sirupu, který si rozředíme vodou a vznikne nám lahodná šťáva. Je osvěžující, voňavá a hlavně domácí. My meduňkovou šťávu pijeme průběžně celé léto, s plátky citronu a lístečkem máty.
Připravíme si
  • 50 stonků meduňky s lístky
  • 2 litry převařené zchladlé vody
  • 2 citrony
  • 30 g kyseliny citronové
  • 2 kg cukru krupice
Postup
  • Stonky meduňky propláchneme (já sprchuji :-) )  a vložíme je do velkého hrnce.
  • Přisypeme kyselinu citronovou, na plátky nakrájené citrony i s kůrou a zalijeme zchladlou převařenou vodou.
  • Přiklopíme a necháme 24 hodin stát (nejlépe na chladnějším místě, ale ne v lednici).
  • Po 24 hodinách scedíme vylouhovanou meduňku s citrony přes plenu či utěrku, dobře vymačkáme a dáme na sporák.
  • Do vzniklé šťávy přisypeme cukr a začneme ji zahřívat. Cukr rozmícháme do rozpuštění a v průběhu zahřívání sem tam zamícháme.
  • Zprvu bude šťáva taková kalná, bílá, ale postupně zprůhlední.
  • Pokud máme teploměr na vaření, zkusíme teplotu šťávy - měla by mít as 80 - 85 stupňů. V tu chvíli můžeme sporák vypnout.
  • Jestliže teploměr nemáme, sporák vypínáme zhruba ve chvíli, kdy se na dně hrnce tvoří malé bublinky a pár jich bude už utíkat nahoru.
  • Takto horkou šťávu hned přelijeme do čistých skleněných lahví, zavíčkujeme a položíme. Necháme úplně vychladnout. Skladujeme například ve sklepě, ve tmě a chladu.
  • TIP: Tento sirup stejným způsobem můžeme udělat i z máty!

Všechny recepty na jednom místě.

Kategorie receptů

dezerty

hlavní chod

nápoje

snídaně

zavařeniny

pečivo

studená kuchyně