Míša řezy
Kdo by neznal Míša řezy! Milovala jsem je už jako dítě a neznám člověka, kterému by nechutnaly. Možná máte už svůj osvědčený recept, ale zkuste tyhle - nepotřebujete ani 6 vajec, ani nebudete šlehat bílky, přesto na vás čeká tmavý piškot, který je díky kefíru vláčný a rozplývá se na jazyku spolu s bílou našlehanou vrstvou. A čokoláda nahoře? Jemná, měkká ganáž, které se nebudete moci nabažit. Za moje Míša řezy dám ruku do ohně! Můj tip: Udělejte je z poloviční dávky do dortové formy a máte exkluzivní záležitost na jakoukoliv oslavu :-)
Na tmavý piškot
  • 2 vejce
  • 180 g cukru krystal
  • 350 ml kefíru
  • 100 ml oleje
  • 2 a půl lžíce kakaa
  • 280 g mouky (1/3 polohrubé, 2/3 hladké)
  • 1/2 balíčku prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
Bílý krém
  • Půl kostky másla (125 g)
  • 5 lžic moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 měkké tvarohy ve staniolu
  • 400 ml smetany ke šlehání 33%
Čokoládová poleva
  • 200 g smetany ke šlehání 33%
  • 200 g čokolády na vaření
Postup
  • Vejce vyšleháme s cukrem do pěny.
  • Přilijeme kefír  a olej, zašleháme dohromady.
  • Přidáme kakao a mouku smíchanou se sodou a práškem do pečiva.
  • Těsto nalijeme na větší plech a dáme péct na 180 °C necelou půl hodinu. Zkusíme špejlí, zda se těsto nelepí.
  • Korpus necháme vychladnout a připravíme si bílý krém.
  • Do misky si nalijeme 400 ml smetany a vyšleháme ji.
  • Půl kostky změklého másla vyšleháme s oběma cukry, přidáme měkké tvarohy a zašleháme dohromady.
  • Smícháme smetanu a tvarohovou směs dohromady, rozetřeme na vychladlý korpus a dáme dobře vychladit do lednice.
  • 200 ml smetany ohřejeme v kastrůlku, stáhneme z plotny a naházíme do ní nalámanou čokoládu. Chvíli necháme stát a vymícháme metlou do hladké polevy.
  • Čokoládovou polevu nalijeme na vychlazený bílý krém a dáme dobře zatuhnout do lednice.

Všechny recepty na jednom místě.

Kategorie receptů

dezerty

hlavní chod

nápoje

snídaně

zavařeniny

pečivo

studená kuchyně