Obrácený švestkový koláč
Tento koláč si prostě v sezóně švestek musíte upéct. Je rychlý, vypadá velice efektně a o chuti nemusím ani mluvit - vynikající! Nahoře budou totiž zkaramelizované švestky, voňavé po skořici a pod nimi vláčné jemné máslové těsto. U nás zmizí vždy během jednoho dne :-)
Na švestkovou vrstvu
  • vypeckované a rozpůlené švestky (množství záleží na velikosti švestek)
  • 120 g cukru (pokud jsou švestky příliš kyselé, může být více)
  • 80 g másla
  • lžička skořice
Na světlé těsto
  • 170 g změklého másla
  • 200 g cukru krupice
  • 2 vejce
  • 175 ml mléka
  • trošku citronové kůry
  • 330 g hladké mouky
  • 1 a půl lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli
Postup
  • Připravíme si koláčovou formu o průměru cca 26 cm. Pokud nemáme koláčovou formu, můžeme použít i dortovou.
  • Na dno vlijeme rozpuštěných 80 g másla, posypeme rovnoměrně 120 g cukru a naskládáme kolem dokola vypeckované půlky švestek tím rozkrojeným (vnitřky) dolů. Takto zaplníme celou plochu dna formy.
  • Rovnoměrně nyní posypeme švestky skořicí.
  • Nyní si uděláme těsto.
  • Změklé máslo vyšleháme s cukrem, přidáme vejce, mléko a ostatní ingredience. Vznikne nám hustší, velice jemné těsto, které rozetřeme na vyskládané švestky.
  • Vložíme do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme 45 minut.
  • Po vytažení z trouby necháme koláč vychladnout, opravdu vydržíme minimálně hodinu :-)
  • Pak na něj položíme talíř nebo nějaký podnos (dnem vzhůru, jako bychom vyklápěli bábovku), na kterém ho budeme chtít mít a porcovat, a otočíme.
  • Nahoře teď máme švestky a dole těsto. Dobrou chuť! :-)

Všechny recepty na jednom místě.

Kategorie receptů

dezerty

hlavní chod

nápoje

snídaně

zavařeniny

pečivo

studená kuchyně