Opičí chléb
Tak s touhle ňamkou jsme se poprvé setkali u kamarádů na návštěvě a přiznám se, že jsem opičí chléb vůbec neznala. S kamarádkou jsme přemýšlely, proč se mu vlastně říká opičí. Asi proto, že kousky těstíčka se trhají rukou, obalují se ve směsi a kladou na pečicí papír do formy, ve které se pak pečou. No a po upečení se zase trhá rukama a takto jí. Naprosto mě tento chléb nadchl a jsem ráda, že recept na něj mohu šířit dál!
Na slánek
  • 80 g vlažné vody
  • 8 g soli
  • 6 - 8 g čerstvého droždí
Na těsto
  • Slánek
  • 500 g hladké mouky
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 230 g vody
  • 20 g cukru krupice
Na náplň
  • 3 lžíce olivového oleje (na pánev na smažení)
  • 200 g anglické slaniny
  • 1 středně velká cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 50 g másla
  • 1/2 lžičky pepře
  • 1/2 lžičky oregána
  • 1/2 lžíce rozmarýnu
  • 2 lžičky sušené petrželky (nebo 2 lžíce nasekané čerstvé)
  • pokud máme, tak lžíci nasekané jarní cibulky
  • 50 g nastrouhaného parmazánu
Postup
  • Den předem připravíme tzv. slánek. Do skleničky s uzavíratelným víčkem dáme vlažnou vodu a sůl, dobře rozmícháme a pak přidáme droždí a opět promícháme. Necháme v lednici zrát minimálně 12 hodin, ale můžeme i déle (maximálně 24 hodin).
  • Těsto připravíme tak, že slánek, mouku, olej, vodu a cukr hnětacími metlami zaděláme a necháme pod utěrkou 1 - 2 hodinky kynout. Těsto musí zdvojnásobit svůj objem.
  • Náplň, ve které budeme obalovat kousky těsta: Slaninu a cibuli nakrájíme na malé kostičky a dáme smažit na olivový olej. Jakmile chytnou zlatavou barvu, přidáme prolisovaný česnek, ještě krátce zasmažíme dohromady a přendáme do misky. Do této horké směsi vhodíme máslo a dobře zamícháme (až se máslo rozpustí). Až vše zchladne, přidáme bylinky, pepř a půlku množství parmazánu (druhou polovinou budeme pak sypat chléb než půjde do trouby).
  • Koláčovou formu o průměru cca 25 cm vyložíme pečicím papírem. Z vykynutého těsta odebíráme malé kousky, z nich vytvoříme jakési bochánky, ty obalíme v připravené bylinkové směsi a klademe je na pečicí papír vedle sebe. Jakmile máme celé těsto ve formě, necháme jej ještě 30 minut kynout. Na závěr posypeme zbytkem parmazánu a vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečeme asi 30 minut do zezlátnutí. Dobrou chuť! :-)

Všechny recepty na jednom místě.

Kategorie receptů

dezerty

hlavní chod

nápoje

snídaně

zavařeniny

pečivo

studená kuchyně