Tato povidla dělám už třetím rokem, postup je neskutečně jednoduchý, takřka bez práce a chuťově jsou povidla opravdu dokonalá. Nemusí se nic dlouho vařit v hrnci, trouba vše udělá za nás. :-)
Připravíme si
1 kg švestek
1 lžíci octa
250 g cukru krupice
1/2 lžičky skořice
2 lžíce rumu
2 hřebíčky
Postup
Švestky vypeckujeme a přendáme do nějakého hlubšího pekáčku.
Promícháme je se lžící octa a dáme do trouby rozpálené na 230 °C péct 20 minut. Nemícháme.
Po 20 minutách je vyndáme a posypeme 125 g cukru, tzn. půlkou z celkového množství cukru. Nemícháme, jen posypeme a vrátíme zpět do trouby.
Pečeme 15 minut.
Po 15 minutách opět vyndáme, posypeme zbytkem cukru a zase vrátíme na dalších 15 minut do trouby.
Poté vyndáme, přidáme rozdrcený hřebíček, skořici a rum, ponorným mixérem rozmixujeme, naplníme do skleniček, které otočíme dnem vzhůru a máme hotovo.