Perník
Klasický perník na plech známe všichni a nejspíše máme každý svůj oblíbený. U nás už se léta peče jen tento, je kupodivu bez vajec a do těsta se přidává jakákoliv marmeláda, díky níž je perník úžasně vláčný. Určitě stojí za to ho zkusit!
Na těsto
  • 400 g hladké mouky
  • 200 g cukru moučka
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 kávová lžička jedlé sody
  • 1 kávová lžička mleté skořice
  • 1 kypřicí prášek do perníku
  • 400 ml mléka
  • 150 ml oleje
  • 3 lžíce džemu (jakýkoliv máme doma)

na dokončení můžeme použít povidla

Postup
  • V míse smícháme sypké suroviny: hladkou mouku, cukr, kakao, sodu, skořici a prášek do perníku.
  • Přidáme mléko, olej a jakýkoli džem, já tam švihnu ten, který mám zrovna otevřený (meruňkový, jahodový, rybízový...)
  • Ručním mixérem smícháme vše dohromady a nalijeme na plech, který jsme buď vymazali a vysypali, nebo vyložili pečicím papírem.
  • Tip: Pokud máte rádi povidla, lžičkou dejte na syrové těsto sem tam kopeček. Perník a povidla jdou k sobě velice dobře dohromady a výsledná buchta je pak o kousek chutnější.
  • Dáme do trouby péct na 170 °C asi 25 minut, včas raději zkusíme špejlí, aby perník nebyl přepečený.
  • Na závěr pocukrujeme.

Všechny recepty na jednom místě.

Kategorie receptů

dezerty

hlavní chod

nápoje

snídaně

zavařeniny

pečivo

studená kuchyně