Píchaná buchta
Píchaná buchta, u nás jinak zdomácnělým výrazem “píchačka”, je přesně jeden z těch dezertů, který je úžasně rychlý a jednoduchý, ale výsledek ohromující! Recept jsem získala od mé tchyně a v celé rodině je jedním z nejoblíbenějších.
Na piškot
  • 1 a 1/2 hrnku polohrubé mouky
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 1/2 hrnku oleje
  • 3/4 hrnku mléka
  • 1 vejce
Na polevu
  • 20 dkg másla
  • 20 dkg moučkového cukru
  • 3 lžíce kakaa
  • 5 lžic rumu
Na posypání
  • Kokos, ořechy…
Postup
  • Vejce vyšleháme s cukry do pěny a přilijeme olej s mlékem. Nakonec vsypeme mouku smíchanou s práškem do pečiva.
  • Nalijeme do menšího pekáče či dortové formy vystlané pečícím papírem a dáme péct na 180°C, dokud nebude piškot nahoře dozlatova a na špejli se nebude lepit těsto.
  • Zatímco se nám bude péct piškot, připravíme si polevu.
  • Do kastrůlku si dáme máslo a necháme ho rozpustit na sporáku.
  • Jakmile je rozpuštěné, stáhneme kastrůlek z plotny a vsypeme cukr smíchaný s kakaem a vlijeme rum.
  • Metlou pěkně promícháme, dokud se vše nespojí na hladkou polevu.
  • Horkou buchtu vyndanou z trouby hustě propícháme koncem vařečky a polijeme ji polevou, kterou rozetřeme všude, aby pěkně zatekla do děr.
  • Posypeme kokosem či sekanými ořechy, dle chuti.

Všechny recepty na jednom místě.

Kategorie receptů

dezerty

hlavní chod

nápoje

snídaně

zavařeniny

pečivo

studená kuchyně