Píchaná buchta, u nás jinak zdomácnělým výrazem “píchačka”, je přesně jeden z těch dezertů, který je úžasně rychlý a jednoduchý, ale výsledek ohromující! Recept jsem získala od mé tchyně a v celé rodině je jedním z nejoblíbenějších.
Na piškot
1 a 1/2 hrnku polohrubé mouky
1/2 prášku do pečiva
1 hrnek cukru krupice
1 vanilkový cukr
1/2 hrnku oleje
3/4 hrnku mléka
1 vejce
Na polevu
20 dkg másla
20 dkg moučkového cukru
3 lžíce kakaa
5 lžic rumu
Na posypání
Kokos, ořechy…
Postup
Vejce vyšleháme s cukry do pěny a přilijeme olej s mlékem. Nakonec vsypeme mouku smíchanou s práškem do pečiva.
Nalijeme do menšího pekáče či dortové formy vystlané pečícím papírem a dáme péct na 180°C, dokud nebude piškot nahoře dozlatova a na špejli se nebude lepit těsto.
Zatímco se nám bude péct piškot, připravíme si polevu.
Do kastrůlku si dáme máslo a necháme ho rozpustit na sporáku.
Jakmile je rozpuštěné, stáhneme kastrůlek z plotny a vsypeme cukr smíchaný s kakaem a vlijeme rum.
Metlou pěkně promícháme, dokud se vše nespojí na hladkou polevu.
Horkou buchtu vyndanou z trouby hustě propícháme koncem vařečky a polijeme ji polevou, kterou rozetřeme všude, aby pěkně zatekla do děr.