Rajská omáčka s koulemi
Sladká rajská omáčka, voňavá po skořici a hřebíčku… Věřím, že si ji zamilujete stejně jako já a všichni, kdo už ji podle tohoto receptu vařili. Je nesmírně jednoduchá, i s upečením masových koulí máme za 45 minut hotovo, levná a doopravdy vynikající. U nás se dokonce vylizují talíře :-)
Na omáčku
  • 2 lžíce másla
  • 2 střední cibule
  • 2 ks velkého rajčatového protlaku (1 ks po 140 g)
  • 3 ks bobkového listu
  • 6 kuliček černého pepře
  • 6 kuliček nového koření
  • 4 hřebíčky
  • špetka tymiánu
  • asi lžička mleté skořice
  • 2 – 3 lžíce cukru krupice
  • sůl
  • voda (vroucí)
  • 2 lžíce hladké mouky
  • trochu smetany (nemusí být, já dávám na zjemnění)
Na masové koule
  • 500 g mletého masa (dle chuti, já dávám mix vepřového a hovězího)
  • 1 cibule
  • 1 vejce
  • trošku strouhanky
  • trošku tymiánu
  • sůl, pepř
Postup
  • Prvně si připravíme koule, abychom je mohli dát péct, zatímco se nám bude vařit omáčka.
  • Maso, vejce, cibuli nakrájenou na kostičky, trošku strouhanky a koření si dáme do misky a rukou pěkně promícháme. Tvarujeme kouličky, záleží na nás, jak velké do omáčky chceme, vyskládáme je na pečicí papír a dáme do trouby péct na 180 °C.
  • Dvě lžíce másla vhodíme do hrnce, jakmile je máslo rozpálené, vhodíme na kostičky nakrájené cibule.
  • Jakmile je cibule osmažená dozlatova, vhodíme bobkový list, kuličky pepře, nového koření, hřebíčky a špetku tymiánu. Krátce promícháme a zasmažíme dohromady.
  • Dále do hrnce přisypeme cukr, zde bude záležet na chuti. My máme rádi rajskou omáčku sladší, dávám tedy cca 2 – 3 lžíce. Vždy se dá pak ale nakonec ještě dosladit.
  • Cukr zamícháme a necháme chviličku smažit, připravíme si mletou skořici.
  • Vsypeme do hrnce cca 1 lžičku mleté skořice, rychle zamícháme a přidáme oba rajské protlaky.
  • Mícháme a smažíme je, protože potřebujeme, aby se ztratila štiplavá kyselost.
  • Teď už zalijeme základ rajské omáčky asi 1 litrem vroucí vody, metlou promícháme, osolíme.
  • V hrnečku si rozmícháme 2 lžíce hladké mouky se studenou vodou, metlou pořádně “rozšmrdláme” :-) a vlijeme do vroucí omáčky. Metlou vše promícháme a necháme na mírném ohni pod pokličkou vařit cca 25 minut.
  • Po 25 minutách jsou hotové masové koule, omáčku nyní přecedíme přes cedník, dochutíme, pokud je potřeba, solí a cukrem, můžeme zjemnit smetanou a podáváme.
  • My ji máme nejraději s těstovinami, nádherně voní po skořici a hřebíčku, je jemná a sladká.

Všechny recepty na jednom místě.

Kategorie receptů

dezerty

hlavní chod

nápoje

snídaně

zavařeniny

pečivo

studená kuchyně