Red velvet
Dort Red Velvet neboli rudý samet dostal svůj název podle barvy a také své konzistence, je doslova sametový, jemný, rozplývá se na jazyku. Původně za výraznou barvu mohla chemická reakce podmáslí a přírodního kakaa, dnes si pomáháme potravinářským barvivem. Zvládne ho opravdu každý, nezabere moc času, výsledek je však exkluzivní, jak na chuť, tak na pohled!
Na korpus
  • 120 g másla
  • 200 g cukru krupice
  • 3 vejce
  • 250 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 15 g kakaa
  • 250 g podmáslí
  • 1 lžička jablečného octa, ale může být i klasický
  • 1 lžička jedlé sody
  • červené potravinářské barvivo
Na krém
  • 250 g mascarpone
  • 250 g sýru Philadelphia (nebo podobného krémového sýra typu Lučina)
  • 100 g cukru moučka
  • 400 g smetany ke šlehání 33%
  • vanilkový extrakt (nemusí být)
Postup
  • V misce smícháme prosetou mouku s kakaem a solí.
  • Do hrnku si nalijeme podmáslí a rozmícháme v něm červené potravinářské barvivo.
  • Změklé máslo vyšleháme s cukrem do pěny.
  • Do vyšlehané pěny přidáváme jedno vejce za druhým a zašleháváme.
  • K vejcím s cukrem a máslem přidáváme nyní směs mouky a kakaa se solí a také podmáslí. Vše na 3x. To znamená, že přisypeme 1/3 mouky, šleháme, přilijeme 1/3 obarveného podmáslí a tak dále.
  • Nakonec v malé mističce smícháme ocet s jedlou sodou, směs zašumí a my ji rychle vmícháme do těsta.
  • Těsto nalijeme do dortové formy (na dně s pečicím papírem) o průměru 20 – 22 cm.
  • Pečeme na 175 °C cca 40 minut (zkoušíme špejlí).
  • Korpus pak necháme vychladnout, ořízneme vypouklý vršek a případně i kraje (drobečky si necháme na ozdobu) a dvakrát ho prokrojíme.
  • Bílý krém uděláme tak, že mascarpone s Philadephií vyšleháme s moučkovým cukrem, přilijeme smetanu a vyšleháme do krásného hladkého krému. Můžeme přidat i vanilkový extrakt (skvělý je Vanilka Bourbon od Dr. Oetkera).
  • Pak už jen promažeme krémem jednotlivé pláty, dort můžeme pomazat kolem dokola, či jen nahoře a nazdobíme dle vlastní fantazie.

Všechny recepty na jednom místě.

Kategorie receptů

dezerty

hlavní chod

nápoje

snídaně

zavařeniny

pečivo

studená kuchyně