Roláda jako peříčko
Tato kakaová roláda se šlehačkou je jedna z mých nejoblíbenějších. Neobsahuje mouku, tudíž je lehounká jako peříčko, exkluzivní a hned hotová. U nás většinou vydrží maximálně dvě hodiny. :-)
Na těsto
  • 5 vajec
  • 80 g cukru moučka
  • 2 vrchovaté lžíce kakaa
  • špetka soli
Na krém
  • 2 ks smetany 33%
  • 1 ztužovač šlehačky (Smetafix, ale nemusí být, já pro jistotu dávám)
  • může být trošku cukru (já dávám cca lžíci cukru moučka)
  • kyselejší marmeláda
Na polití
  • 100 ml smetany 33%
  • 100 g tmavé čokolády
Postup
  • U vajec si rozdělíme žloutky a bílky, bílky vyšleháme se špetkou soli do pevného sněhu.
  • Žloutky vyšleháme s přesátým cukrem do pěny, pak vmícháme přesáté kakao.
  • Žloutky s cukrem a kakaem nalijeme do sněhu a lehce promícháme.
  • Na velký plech si položíme pečicí papír, který mašlovačkou pomažeme olejem.
  • Těsto rozetřeme na pomazaný pečicí papír a dáme péct do trouby na 200 °C cca 12 minut, záleží, jak nám peče trouba. Je důležité to hlídat, aby byla dopečená, ale ne moc, jinak by se nám lámala.
  • Po upečení vytáhneme z trouby, necháme zchladnout. Pak vezmeme pečicí papír i s upečeným plátem za okraje a obrátíme jej na suchou utěrku. Těsto tedy teď leží na utěrce a nahoře máme papír, který sloupneme (jde to krásně).
  • Roládu potřeme kyselejší marmeládou, já mám nejradši višňovou, moc hezky to vypadá pak v řezu a i výborně chutná, vyšlehanou šlehačkou s cukrem a ztužovačem a zabalíme.
  • Dáme vychladit do lednice.
  • Nakonec roládu můžeme ozdobit podle svého, já ji ráda polévám ganáží (smetanu si zahřejeme v rendlíčku, aby byla horká, nahážeme do ní nalámanou čokoládu a vymícháme do hladké polevy) a zdobím sušeným jedlými květy. Ale klidně ji můžeme jen pocukrovat nebo pocákat čokoládou.

Všechny recepty na jednom místě.

Kategorie receptů

dezerty

hlavní chod

nápoje

snídaně

zavařeniny

pečivo

studená kuchyně