Segedínský guláš
Segedín je jedno z mých nejoblíbenějších jídel snad odjakživa. Jako malá jsem na něj chodila k babičce a teď, když ho připravuji doma, oceňuji jednoduchou a rychlou přípravu. Zbytek rodiny zase jeho skvělou chuť. :-)
Připravíme si
  • 1 kg vepřové plece
  • 2 cibule
  • lžíce sádla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 vrchovaté lžíce sladké papriky
  • 1 balíček kysaného zelí
  • 250 ml smetany 33%
  • sůl, pepř, kmín
Postup
  • Vepřovou plec nakrájíme na malé kostičky, osolíme a opepříme.
  • Kostky masa dáme zprudka osmažit na rozpálené sádlo. Zamícháme, dokud maso nebude opečené do hněda, zkrátka dokud nechytne barvu.
  • Jakmile je maso opečené, vyjmeme jej vedle do misky a do stejného hrnce, kde jsme maso opékali, vhodíme cibule nakrájené na kostičky.
  • Můžeme přidat podle potřeby sádlo. Cibuli smažíme do světle hněda.
  • K cibuli nyní přihodíme maso, promícháme.
  • Maso a cibuli posypeme dvěma lžícemi hladké mouky a promícháme.
  • Do takto zasmažené cibule, masa a mouky přidáme kmín, papriku, rychle krátce promícháme, aby paprika nezhořkla a zalijeme tento základ cca 1 litrem horké vody.
  • Přiklopíme a necháme na mírném ohni vařit 45 minut. Během vaření několikrát promícháme a dle potřeby můžeme přilít vodu.
  • Teď je čas připravit si těsto na domácí houskový knedlík - recept zde.
  • Po 45 minutách vaření si připravíme zelí - krátce propláchneme a překrájíme. Přidáme k omáčce, promícháme a vaříme dalších cca 20 minut.
  • Nakonec vlijeme smetanu, krátce provaříme a omáčka je hotová.
  • TIP: pokud máte rádi hodně kyselý segedín, nebojte se přidat zakysanou smetanu. A pokud ostřejší, nahraďte jednu lžíci sladké papriky tou pálivou.

Všechny recepty na jednom místě.

Kategorie receptů

dezerty

hlavní chod

nápoje

snídaně

zavařeniny

pečivo

studená kuchyně