Sladkopikantní papriky
O tento rodinný recept mojí nevlastní babičky Bohunky se s vámi musím podělit! Jednou jsem papriky ochutnala a hned jsem si šla zavařit vlastní, protože tohle chci prostě doma mít a jíst ke všemu, k čemu to jen jde. Místo kyselé okurky, k čočce, k různým masům, k šunkoflekům, prostě kdy je chuť. Jsou sladkopikantní, křupou tak akorát, zkrátka geniální!
Suroviny
  • asi 10 ks bílých paprik
  • 2 feferonky
  • balení rozinek
Na nálev
  • 3/4 l vody
  • 200 ml octa
  • 2 lžíce cukru
  • nakládací koření (nejlepší je Nova od značky Benkor)
  • 1/4 kg medu
Postup
  • Vodu, ocet a cukr dáme do kastrůlku a přivedeme k varu. Jakmile se to začne vařit, přidáme nakládací koření a 20 minut vaříme vše dohromady.
  • Po 20 minutách stáhneme z plotny, vše přecedíme a k k přecezenému nálevu přidáme 1/4 kg medu.
  • Mícháme až do rozpuštění.
  • Do zavařovacích sklenic na dno dáme 10 ks rozinek (já dávám i více) a nacpeme je na kostičky nakrájenými (cca 1x1 cm) paprikami.
  • Sem tam přihodíme dovnitř i pokrájenou červenou feferonku, tolik, jak moc máme rádi pálivé.
  • Sklenice paprikami nacpeme hodně a zalijeme nálevem.
  • Do širokého hrnce dáme na dno utěrku, vyskládáme naplněné sklenice, natočíme vodu, aby dosahovala do půlky sklenic, přiklopíme hrnec víkem a dáme vařit.
  • Zavařujeme max. 20 minut. Necháme vychladnout a druhý den již sladkopikantní papriky můžeme ochutnat.

Všechny recepty na jednom místě.

Kategorie receptů

dezerty

hlavní chod

nápoje

snídaně

zavařeniny

pečivo

studená kuchyně