Smetanové brambory
Smetanové brambory nebo taky brambory ve šlehačce většina lidí zná a připravuje. Zkusili jste je ale někdy před zapečením v troubě v té smetaně povařit? Ne? Tak to zkuste a už je nebudete chtít jinak! :-) Skvěle se hodí i jako příloha k různým masům, nebo klidně jen tak samotné rovnou lžící z pekáče. :-)
Připravíme si
  • brambory
  • minimálně 2 ks smetany 33% (záleží na množství brambor), někdy kombinuji i 33% a 12%
  • česnek dle chuti
  • sůl, pepř
Postup
  • Brambory oškrábeme a nakrájíme na půlkolečka silně asi 0,5 cm.
  • Smetanu si nalijeme do hrnce, protlačíme česnek a přidáme sůl (nebojíme se více, brambory hodně vsáknou soli do sebe) a pepř.
  • Začneme smetanu ohřívat, jakmile už je horká, vsypeme brambory a necháme na mírném ohni vařit.
  • Občas promícháme. Jakmile nám začne smetana houstnout, vylijeme celý obsah hrnce do zapíkací misky nebo pekáčku a dáme do trouby péct na 200 °C do změknutí brambor.
  • Jakmile se nám na bramborách udělá hnědá krustička, máme hotovo.

Všechny recepty na jednom místě.

Kategorie receptů

dezerty

hlavní chod

nápoje

snídaně

zavařeniny

pečivo

studená kuchyně