Slaní šneci patří k oblíbeným chuťovkám na oslavách nebo třeba na večer k vínu. Populární jsou s kečupovým základem, ale zkusili jste někdy místo kečupu dát zakysanou smetanu? To je teprve mňamka!!! Miluje je i moje malá Eliška a ráda mi s jejich přípravou pomáhá. :-)
Na šneky
listové těsto (já většinou kupuji to připravené rozválené a smotané na pečicím papíru)
zakysaná smetana
plátky anglické slaniny
tvrdý sýr
může být dál: česnek, osmažená cibulka, koření dle chuti,...
Na dokončení
1 vajíčko
nasekané ořechy
Postup
Připravíme si listové těsto - pokud použijeme to rozválené, doporučuju ho podélně po té delší straně přepůlit, budeme mít více menších šnečků.
Těsto pomažeme zakysanou smetanou, kterou můžeme ochutit česnekem, oblíbeným kořením, nebo ji můžeme smíchat s opečenou karamelizovanou cibulkou.
Posypeme nastrouhaným sýrem (já dávám většinou eidam) a poklademe anglickou slaninou.
Srolujeme jako štrůdl a nakrájíme na kolečka, která vyskládáme na plech vyložený pečicím papírem.
Každého šnečka potřeme rozkvedlaným vajíčkem a já je moc ráda sypu nasekanými vlašskými ořechy.
Vložíme je do rozpálené trouby na 190 °C a pečeme dozlatova.