Štrúdl
Není nad štrúdl z domácího těsta. Moje babička dělá pivní těsto, které je také výborné, jenže my máme málokdy doma pivo. Základem pro toto těsto na štrúdl je máslo, žloutky a mouka a dám za něj ruku do ohně. Nádherně se s ním pracuje, upečený štrúdl voní po másle a je úžasně křehký. Navíc ingredience na něj budeme mít většinou vždy doma.
Na těsto
  • 1 máslo
  • 200 ml vlažné vody
  • 2 žloutky
  • 500 g hladké mouky
  • špetka soli
Na náplň

Záleží, co kdo má rád, já do štrúdlu dávám:

  • trošku strouhanky
  • jablka nastrouhaná na plátky
  • cukr (podle kyselosti jablek) + vanilkový cukr
  • skořice
  • rozinky
  • nasekané vlašské ořechy
  • plátky másla
Postup
  • Máslo rozpustíme a nalijeme do větší mísy.
  • Necháme jej trošku zchladnout, ať není horké a přilijeme vodu.
  • Přidáme žloutky, mouku a sůl a zpracujeme ve vláčné těsto.
  • Těsto necháme chvíli odpočinout, cca půl hodinku. Nedávám ho ani do lednice.
  • Těsto si rozdělíme na 3 díly (ze tří dílů budou velké nohavice) nebo 4 díly (trošku menší).
  • Každý kus těsta vyválíme a naplníme.
  • Já při náplni postupuji takto: Prvně posypu vyválený plát trochou strouhanky, navrstvím kousky jablek (strouhám je na plátky - tento tip mi dala moje kamarádka Lucka a od té doby štrúdl nedělám jinak, zkuste to!), jablka posypu cukrem a vanilkovým cukrem (množství záleží na kyselosti jablek), skořicí, přidám rozinky, vlašské ořechy a pár plátků másla. Díky máslu je štrúdl ještě voňavější, šťavnatější a lahodnější.
  • Jakmile máme náplň hotovou, nohavici zabalíme a přeneseme ji na plech s pečicím papírem.
  • Na závěr všechny štrúdly pomažeme rozšlehaným vajíčkem a dáme péct na 180 °C asi hodinu.
  • Já miluji štrúdl ještě vlažný a pocukrovaný. Dobrou chuť!

Všechny recepty na jednom místě.

Kategorie receptů

dezerty

hlavní chod

nápoje

snídaně

zavařeniny

pečivo

studená kuchyně