Švestková klevela
Osobně příliš nemám v lásce povidla, ale švestková klevela, to je něco jiného! Pořád je v ní totiž cítit chuť čerstvých švestek a na lívancích, v ovesné kaši nebo třeba jako přeliv přes různé knedlíčky a bábovky je prostě výborná.
Připravíme si
  • 2 kg vypeckovaných švestek
  • 500 g cukru
  • 100 ml vody
  • 100 ml rumu
Postup
  • Vypeckované a omyté švestky dáme do velkého hrnce, podlijeme vodou a za stálého míchání na vysokou teplotu rozvařujeme doměkka.
  • Já jsem švestky nekrájela, mám raději větší kousky v hotové klevele, ale samozřejmě je možnost ještě před vařením švestky nakrájet.
  • Jakmile jsou švestky změklé a pustily šťávu, přisypeme cukr a vaříme dohromady asi 15 minut. Mícháme.
  • Nakonec přidáme rum a vařící klevelu lijeme do sklenic, které zavřeme a obrátíte dnem vzhůru. Necháme vychladnout.
  • Uchováváme v chladu.
  • TIP: Do klevely lze přidat skořice, hřebíček nebo i vlašské ořechy :-)

Všechny recepty na jednom místě.

Kategorie receptů

dezerty

hlavní chod

nápoje

snídaně

zavařeniny

pečivo

studená kuchyně