Osobně příliš nemám v lásce povidla, ale švestková klevela, to je něco jiného! Pořád je v ní totiž cítit chuť čerstvých švestek a na lívancích, v ovesné kaši nebo třeba jako přeliv přes různé knedlíčky a bábovky je prostě výborná.
Připravíme si
2 kg vypeckovaných švestek
500 g cukru
100 ml vody
100 ml rumu
Postup
Vypeckované a omyté švestky dáme do velkého hrnce, podlijeme vodou a za stálého míchání na vysokou teplotu rozvařujeme doměkka.
Já jsem švestky nekrájela, mám raději větší kousky v hotové klevele, ale samozřejmě je možnost ještě před vařením švestky nakrájet.
Jakmile jsou švestky změklé a pustily šťávu, přisypeme cukr a vaříme dohromady asi 15 minut. Mícháme.
Nakonec přidáme rum a vařící klevelu lijeme do sklenic, které zavřeme a obrátíte dnem vzhůru. Necháme vychladnout.
Uchováváme v chladu.
TIP: Do klevely lze přidat skořice, hřebíček nebo i vlašské ořechy :-)