Svíčková na smetaně
Kdybyste jen věděli, kolik let jsem odkládala přípravu svíčkové omáčky, protože jsem si myslela, že ji nikdy nemůžu zvládnout. Jaká chyba! Ona je to opravdu jedna z nejjednodušších omáček. Maso nakládám do zeleniny a másla den dopředu a druhý den ho peču v troubě. Troufám si říct, že je stejně dobrá jako dělá moje babička! Ne-li lepší! :-)
Připravíme si
  • 1 kg zadní hovězí
  • proužky špeku (pokud budeme maso špikovat)
  • pytlík mražené zeleniny pod svíčkovou
  • 1 malá sklenička Halali
  • 2 cibule
  • 4 kuličky nového koření
  • 3 bobkové listy
  • půl lžičky tymiánu
  • tři čtvrtě kostky másla
  • sůl
  • 2 lžíce cukru
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • voda na podlévání
Postup
  • Svíčkovou si naložíme den předem. Maso prošpikujeme (já mám špek v mrazáku, ukrojím si z něj proužek, do masa udělám úzkým nožíkem dírku a ten zmrzlý proužek špeku do ní strčím. Jde to dobře, protože špek je z mrazáku tvrdý, jakmile by změkl, už se s ním hůře manipuluje). Maso pak osolíme ze všech stran.
  • Do pekáče, ve kterém budeme druhý den svíčkovou péci, si nasypeme všechnu zeleninu z pytlíku. Přidáme bobkový list, nové koření, tymián, cibuli nakrájenou na kostičky. Halali přendáme do cedníku, vymačkáme z něj vodu a přidáme také do pekáče.
  • Rozpustíme si máslo a nalijeme ho k zelenině a ke koření do pekáče. Přilijeme cca 250 ml vody a promícháme vše dohromady.
  • Nyní k zelenině přidáme maso, pěkně ho tou zeleninou s máslem obalíme, pekáč přiklopíme poklicí a dáme přes noc do lednice.
  • Druhý den si zapneme troubu na 150 °C, jakmile je trouba nahřátá, vložíme do ní pekáč i s víkem a pečeme takto cca 4,5 hodiny. Maso párkrát v průběhu pečení obrátíme a také hlídáme, aby se tekutina nevypařila, můžeme podlít vodou dle potřeby, ale zas ne moc. Já podliji 1x asi v půlce pečení 250 ml vody.
  • Po 4,5 hodinách vyndáme svíčkovou z trouby, maso vyjmeme a odložíme stranou. Vylovíme bobkové listy a kuličky nového koření, vyhodíme. Nyní si základ omáčky rozmixujeme tyčovým mixérem, já si ještě před mixováním zeleninu přendávám do hrnce.
  • Jakmile máme zeleninu pěkně tyčovým mixérem rozmixovanou, je potřeba ji přepasírovat přes cedník, aby byla výsledná omáčka hezky jemná a hladká.
  • Teď už je jen potřeba udělat si karamel, nebojte se, není to vůbec složité! Pokud byste se hodně báli, lze svíčkovou dochutit jen tak cukrem, ale ten karamel je opravdu lepší a dodá omáčce i pěknou výslednou barvu. Do malé nepřilnavé pánvičky si nasypeme rovnoměrně cukr a dáme na mírný plamen rozpouštět. Nemícháme, cukr se sám roztaví na hnědý karamel. Pokud by se nám zdálo, že je třeba na jedné straně cukr už rozpuštěný a někde ještě ne, pánvičku vezmeme a nakláníme ji ze strany na stranu. Pokud je všechen cukr již rozpuštěn, přilijeme trochu horké vody, zasyčí to a karamel bude tvrdnout. Teď se nesmíme leknout, vezmeme lžíci a sražený cukr budeme míchat, až ho rozmícháme na hnědou karamelovou tekutinu. Pokud nám zbydou na pánvi hrudky, které už prostě nejdou rozmíchat, jednoduše je vyndáme a vyhodíme.
  • Pod přepasírovanou omáčkou zapneme plotýnku, nalijeme do ní smetanu, karamel, ochutnáme. Doslazujeme karamelem/cukrem tolik, jak moc  sladkou svíčkovou máme rádi. Zamícháme, necháme provařit, dochutíme solí (já už nedochucuji, není totiž absolutně vůbec potřeba) a máme hotovo. Nakrájíme maso na plátky, přidáme domácí houskový knedlík, můžeme brusinky, šlehačku a citron a pustíme se do toho. :-)
  • Budete si mlaskat, to vám zaručuji!!!

Všechny recepty na jednom místě.

Kategorie receptů

dezerty

hlavní chod

nápoje

snídaně

zavařeniny

pečivo

studená kuchyně