Sypaný jablečný koláč
Máte chuť na voňavý, vláčný dezert, ale nechce se vám míchat těsto? Tak tohle je recept přesně pro vás. My tento koláček pečeme doma často a neznám nikoho, kdo by si na něm nepochutnal! :-)
Připravíme si
  • 250 ml hrnek cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • jablka
  • 1 celé máslo (250 g)
  • skořice, hrozinky

 

Postup
  • Připravíme si dortovou formu o průměru cca 26 cm, nebo menší pekáček.
  • V misce smícháme sypké ingredience - tj. mouku, prášek do pečiva a cukry.
  • Na dno nasypeme cca 1/3 té sypké směsi, pěkně rovnoměrně.
  • Jablka okrájíme a nastrouháme nahrubo a pokryjeme jimi tu sypkou vrstvu, kterou jsme si dali do formy. Jablka neždímáme, ani neuplácáváme, jen je rozprostřeme.
  • Nyní je můžeme posypat skořicí a hrozinkami (kdo má rád) a opět je rovnoměrně posypeme sypkou směsí z mouky, cukru a kypřicího prášku. Sypké směsi tam nasypeme už celý zbytek.
  • Nyní opět přichází na řadu vrstva nastrouhaných jablek, opět nemačkáme, neuplácáváme.
  • Nakonec nahoru nastrouháme máslo (nejlépe se to dělá, když je trošku zmrzlé), nebo jej můžeme nakrájet i na plátky. Já raději strouhám.
  • Dáme péct na 180 °C cca 45 minut (až bude vršek nahnědlý). Necháme vychladnout!
  • Dobrou chuť :-)

Všechny recepty na jednom místě.

Kategorie receptů

dezerty

hlavní chod

nápoje

snídaně

zavařeniny

pečivo

studená kuchyně