Knedlo vepřo špenát je jednoznačně moje nejoblíbenější jídlo už leta letoucí. Je pro mě symbolem české a domácí kuchyně.
Na maso
1 kg vepřové krkovice
3 cibule
4 stroužky česneku
hrst celého kmínu
2 lžíce sádla
200 ml vody
lžíce oleje
sůl, pepř
Na knedlíky
700 g den předem uvařených brambor
300 - 320 g polohrubé mouky
2 vejce
2 lžičky soli
2 lžičky solamylu
1 lžička kypřicího prášku
Na špenát
2 pytlíčky špenátového protlaku
1 cibule
1 vejce
cca 100 ml smetany ke šlehání
2 stroužky česneku
sůl, pepř, olej
Postup
Maso nakrájíme na větší kousky, osolíme a opepříme.
Připravíme si nějaký pekáček či pánev, která může jít do trouby.
Pekáček dáme na sporák, vhodíme dvě lžíce sádla a rozpálíme jej. Jakmile je sádlo rozpálené, přidáme maso a zprudka opečeme, až se zatáhne.
Jakmile je maso zatažené a chytne barvu, přisypeme cibuli, česnek, kmín a vše promícháme. Chvíli smažíme dohromady.
Nakonec přilijeme 200 ml vody, přiklopíme pokličkou a dáme péct na 150 °C cca 2,5 hodiny.
Po dvou a půl hodinách sundáme pokličku, troubu zvýšíme na 200 °C, maso pokapeme olejem (udělá tak pěknou kůrčičku) a dáme zpět do trouby na asi 25 minut.
Mezitím si připravíme knedlíky a špenát.
Den předem uvařené a oloupané brambory nastrouháme na struhadle najemno.
Necháme je na vále, uděláme doprostřed důlek a vyklepneme do důlku dvě vajíčka. Přidáme zbylé ingredience a rukou pěkně zpracujeme. Těsto by mělo být spíše tužší, aby nám knedlíky pěkně držely pohromadě.
Ze vzniklého těsta vytvarujeme tři šišky a vložíme je opatrně do vroucí vody. Vařečkou lehce promíchneme, aby se nepřichytily ke dnu a vaříme přiklopené cca 15 minut. Po vyjmutí je pro jistotu propichuji špejlí (tak jako houskové :-) )
Na špenát si připravíme menší kastrůlek, ve kterém rozpálíme olej a vhodíme cibuli nakrájenou na kostičky. Krátce ji osmažíme a přidáme oba špenáty. Promícháme, osolíme a opepříme. Protlačíme česnek, přidáme vajíčko a mícháme, dokud se vajíčko "nesrazí". Nakonec špenát zjemníme smetanou, krátce povaříme a máme hotovo.