Vepřo knedlo špenát
Knedlo vepřo špenát je jednoznačně moje nejoblíbenější jídlo už leta letoucí. Je pro mě symbolem české a domácí kuchyně.
Na maso
  • 1 kg vepřové krkovice
  • 3 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • hrst celého kmínu
  • 2 lžíce sádla
  • 200 ml vody
  • lžíce oleje
  • sůl, pepř
Na knedlíky
  • 700 g den předem uvařených brambor
  • 300 - 320 g polohrubé mouky
  • 2 vejce
  • 2 lžičky soli
  • 2 lžičky solamylu
  • 1 lžička kypřicího prášku
Na špenát
  • 2 pytlíčky špenátového protlaku
  • 1 cibule
  • 1 vejce
  • cca 100 ml smetany ke šlehání
  • 2 stroužky česneku
  • sůl, pepř, olej
Postup
  • Maso nakrájíme na větší kousky, osolíme a opepříme.
  • Připravíme si nějaký pekáček či pánev, která může jít do trouby.
  • Pekáček dáme na sporák, vhodíme dvě lžíce sádla a rozpálíme jej. Jakmile je sádlo rozpálené, přidáme maso a zprudka opečeme, až se zatáhne.
  • Jakmile je maso zatažené a chytne barvu, přisypeme cibuli, česnek, kmín a vše promícháme. Chvíli smažíme dohromady.
  • Nakonec přilijeme 200 ml vody, přiklopíme pokličkou a dáme péct na 150 °C cca 2,5 hodiny.
  • Po dvou a půl hodinách sundáme pokličku, troubu zvýšíme na 200 °C, maso pokapeme olejem (udělá tak pěknou kůrčičku) a dáme zpět do trouby na asi 25 minut.
  • Mezitím si připravíme knedlíky a špenát.
  • Den předem uvařené a oloupané brambory nastrouháme na struhadle najemno.
  • Necháme je na vále, uděláme doprostřed důlek a vyklepneme do důlku dvě vajíčka. Přidáme zbylé ingredience a rukou pěkně zpracujeme. Těsto by mělo být spíše tužší, aby nám knedlíky pěkně držely pohromadě.
  • Ze vzniklého těsta vytvarujeme tři šišky a vložíme je opatrně do vroucí vody. Vařečkou lehce promíchneme, aby se nepřichytily ke dnu a vaříme přiklopené cca 15 minut. Po vyjmutí je pro jistotu propichuji špejlí (tak jako houskové :-) )
  • Na špenát si připravíme menší kastrůlek, ve kterém rozpálíme olej a vhodíme cibuli nakrájenou na kostičky. Krátce ji osmažíme a přidáme oba špenáty. Promícháme, osolíme a opepříme. Protlačíme česnek, přidáme vajíčko a mícháme, dokud se vajíčko "nesrazí". Nakonec špenát zjemníme smetanou, krátce povaříme a máme hotovo.
  • Dobrou chuť!

Všechny recepty na jednom místě.

Kategorie receptů

dezerty

hlavní chod

nápoje

snídaně

zavařeniny

pečivo

studená kuchyně